Компанията собственик на магазините IKEA - Ingka Group, ще похарчи 2 милиарда евро (2,2 милиарда долара) за експанзия в САЩ през следващите три години, предаде Ройтерс (Reuters). Това ще бъде най-голямата инвестиция на компанията в отделна страна, като залогът е да спечели американски клиенти във време, в което други големи търговци на дребно затварят магазини.

Шведската IKEA, която отвори първия си магазин в САЩ през 1985 г., край Филаделфия, се стреми да спечели пазарен дял в САЩ, гледайки към потребителите с ограничен бюджет, които търсят продукти на по-достъпни цени.

"Виждаме възможности във всички американски щати, но бих казал по-специално в Юга, където търсенето е голямо, на което досега не сме успели да отговорим", каза Толга Онкю, ръководител на IKEA Retail в Ingka Group.

Ingka планира да отвори в САЩ осем нови големи магазина на IKEA и девет по-малки, както и да обнови вече съществуващите. САЩ всъщност са вторият по големина пазар на IKEA след Германия, съобщиха от компанията в четвъртък.

Новите магазини (все още не е окончателно определено къде ще са), включително девет "точки за планиране и поръчка" - това са по-малки обекти, където клиентите могат да получат съвет и да поръчат мебели за доставка, са в допълнение към вече планираното откриване на магазини IKEA в центъра на Сан Франциско и в Арлингтън, Вирджиния.

Заради ограничените потребителски разходи и най-големите търговци на дребно, такива като Walmart, и онлайн търговецът на мебели Wayfair, съкращават работни места и затварят магазини. Това отваря възможност пред IKEA да се добере до по-евтини магазини (вече разработени) и складови площи. Разширяването на IKEA ще създаде 2000 работни места, заявиха от Ingka.

"Има готови локации, които не са били налични преди, има възможности за нас да ускорим инвестициите в придобиване на терени и съществуващи локации, за да доближим IKEA до много хора", каза Толга Онкю.

Планираното ще увеличат броя на обектите на IKEA в САЩ с около една трета, от 51 магазина и две "точки за планиране и поръчка". Ingka Group отчете приходи от 5,5 милиарда евро (6,03 милиарда долара) в САЩ през финансовата 2022 година.