Hyundai Motor Co разследва възможно използване на детски труд в своята верига за доставки в САЩ. Най-големият производител на автомобили в Корея планира да прекъсне връзките с доставчиците си в щата Алабама, за които се установи, че са разчитали на непълнолетни работници. Това каза пред Ройтерс Хосе Муньос, глобален главен оперативен директор на компанията.

Разследване на агенцията от юли показа как деца, сред тях и 12-годишно, работят в контролиран от Hyundai завода за щамповане на метали SMART Alabama в Лувърн, Алабама.

Позовавайки се на това разследване, Държавният департамент по труда в щата, в координация с федералните агенции, започна проверка в завода. Впоследствие властите започнаха проверки за използване на детски труд в друг от регионалните заводи доставчици на Hyundai, откривайки работници едва на 13 години.

В интервю пред Ройтерс в Детройт в сряда, Муньос каза, че Hyundai възнамерява да прекъсне възможно най-скоро отношенията си с двата завода, доставчици в Алабама, които са под лупа за наемане на непълнолетна работна ръка.

Освен това Муньос каза, че е разпоредил по-широко разследване на цялата мрежа от доставчици на авточасти на Hyundai в САЩ за потенциални нарушения на трудовото законодателство и "за да се гарантира съответствие" с правилата.

Коментарите на Муньос представляват най-същественото досега публично признание на корейския автомобилен гигант, че може да е използван детски труд в неговата верига за доставки в САЩ - мрежа от десетки заводи за авточасти, предимно корейска собственост, които снабдяват огромния завод на Hyundai за асемблиране на автомобили в Монтгомъри, Алабама.