Годишната конференция на "Делфи икономически форум" събра лидери от различни сектори. Aнгажира политически, икономически, бизнес, академични и други експерти за справяне с предизвикателствата в региона, формиране на национални и регионални политики и насърчаване на устойчивостта и социално-отговорното развитие на Европа, Източното Средиземноморие и Гърция.

В рамките на икономическия форум председателят на Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" представи инвестиционния и бизнес климат в България. В интервю с гръцката журналистка Мария Николотсоу, Калин Пешов анализира възможностите за постигане на оптимална ефективност и полза за обществото при разпределението на публичните средства. Засегната бе важността на инвестициите в социална и икономическа инфраструктура, като два допълващи се елемента за постигане на една обща цел.

По време на дискусията той отбеляза етичния кодекс на "Главболгарстрой", чиято цел е "да разглежда участието на компанията в обществени поръчки и да поддържа високата ефективност на публичните инвестиции. Управителните органи на "Главболгарстрой" обсъждат всеки един проект, по който работим и неговата добавена стойност за обществото. Този процес не бива да се прилага само в строителни компании, той е от значение за всеки бизнес."

Попитан как стои въпроса в България по отношение на инвестициите в публичните и инфраструктурните проекти, Пешов посочи, че "в страната в момента се изпълняват голям брой проекти в сферата на енергетиката. Работим по стратегически обекти от енергийната инфраструктура. Търсим и варианти за публично частни партньорства", обобщи той.

Гръцката журналистка Мария Николотсоу и председателят на управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг“ Калин Пешов

На въпрос на Мария Николотсоу за инвестиционния климат у нас председателят на Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" заяви колко "приятелски настроена страна е България". Относно сътрудничеството ни с Гърция, той изреди редица сфери на взаимодействие между двете страни с акцент върху енергийната ни свързаност, инфраструктурата и културното наследство.

Той допълни, че компанията има офис в Брюксел, а до дни се очаква и откриването на Представителството на ГБС във Вашингтон. В офиса в столицата на ЕС активно се работи по проекти, свързани със зелената енергия.

"Опитваме се да бъдем най-добрите в това, което правим, като следваме стриктно сроковете и бюджета, с който разполагаме - това е философията на компанията", посочи Пешов. А плановете са за растеж и устойчивост. "Работим усилено, за да бъдем социално отговорна компания. Да покажем построеното от нас на децата ни и да се гордеем с изпълненото. Без значение дали става въпрос за магистрала, газова или железопътна инфраструктура - важното е да бъде от полза на възможно най-много хора", изтъкна още той.