За седем месеца, на гола поляна край Пазарджик, "Главболгарстрой ПРИФАБ" ЕАД, част от групата седем построява, оборудва и въвежда в експлоатация модерен завод за сглобяеми стоманобетонни конструкции и ограждащи фасадни панели, покривен пакет и изолации. Всичко на едно място - дейността на предприятието обхваща целия процес по проучване и проектиране, производство, доставка и монтаж на изделията.

Имаме завод, оборудван с най-модерни технологични линии, със стриктен контрол върху цялостното производство, сигурността и качеството. Затова ще сме добър партньор на инвеститорите, като произведем техните заводи и хипермаркети. Това каза по време на церемонията по официалното откриване на предприятието Димитър Карамитрев, председател на Съвета на директорите на "Главболгарстрой ПРИФАБ" ЕАД.

Димитър Карамитрев, председател на СД на "Главболгарстрой ПРИФАБ" ЕАД

Снимка: "Главболгарстрой ПРИФАБ"

В завода са инвестирани повече от 10 млн. лева, като са осигурени 63 работни места. Това е най-голямата инвестиция на "Главболгарстрой" за последните няколко години.

Какво произвежда заводът

Произвеждат се сглобяеми предварително напрегнати стоманобетонни конструкции. Капацитетът на предприятието е от 80 хил. до 140 хил. кв. м застроена площ годишно, с възможност да предложи разнообразни схеми за рамковата конструкция.

Стоманобетонните елементи на "Главболгарстрой ПРИФАБ" са подходящи за строителството на индустриални, логистични, обществени и търговски обекти. Сградите, изпълнени от такива елементи, са конкурентни на всяка подобна конструкция от стомана в показателите пожароустойчивост, големина на подпорните разстояния, устойчивост на сеизмични въздействия, дълготрайност, срок за изпълнение и цена.

Заводът разполага със собствен напълно автоматизиран бетонов възел с техника на италианската компания Euromecc с капацитет на производство от 43м3/час.

Снимка: "Главболгарстрой ПРИФАБ"

Технологичното оборудване е от кофражни системи, произведени от водещия производител Progress Group и тяхното европейско подразделение Tecnocom SPA, Италия. Оборудването е разположено по оптимален начин на площ от 4600 кв. м и това гарантира максимална производителност на единица площ.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов (вдясно) и председателят на СД на "Главболгарстрой ПРИФАБ" Димитър Карамитрев режат лентата на новото предприятие

Снимка: "Главболгарстрой ПРИФАБ"

В завода се помещава модерна лаборатория за извършване на ежедневен контрол, необходим за високото качество на продукцията, което е основен приоритет на компанията.

Производството на завода на "Главболгарстрой ПРИФАБ" е предназначено за гладния за стоманобетонни конструкции с високо качество вътрешен пазар. По думите на Димитър Карамитрев локацията и на производството, и на реализацията на готовата продукция е твърде важна заради сериозните разходи по транспорта на готовите изделия, които са с голям размер. Не е рентабилно снабдяването на дълго разстояние, поясни Димитър Карамитрев.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов (в средата), председателят на СД на и Главболгарстрой ПРИФАБ" ЕАД Димитър Карамитрев (вдясно) и изпълнителният директор на дружеството Иван Бързанов (вляво)

Снимка: "Главболгарстрой ПРИФАБ"

Малко технически пояснения

Предварителното напрягане е метод на конструиране, който използва кабели или пръти от високоякостни стомани. Това позволява изпълнението на по-големи светли отвори, конструктивни елементи с по-малки габарити и в много случаи конструктивни системи, които с конвенционалните методи на строителство биха били невъзможни за изпълнение поради редица строителни ограничения или поради архитектурни изисквания.

Снимка: "Главболгарстрой ПРИФАБ"

Предварително напрегнатата бетонна конструкция е различна от конвенционалната стоманобетонна конструкция, поради прилагането на първоначално натоварване върху конструкцията преди нейното използване. Първоначалният товар или предварително напрежение се прилагат, за да се даде възможност на конструкцията да противодейства на напреженията, възникващи по време на експлоатационния период. 

Доволни и общината, и инвеститорите

Горди сме, че откриваме нова производствена мощност в нашата община. Инвестицията е важна, защото ще се произвеждат изделия, които ще са важни за изпълнението на целите ни по Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза по време на церемонията по откриването на завода кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той благодари на "Главболгарстрой", че са избрали за своето предприятие именно Пазарджик и ги нарече визионери заради погледа им напред в развитието на региона и неговата индустриализация. Такива инвеститори са необходими, с голям мащаб на действие, отбеляза кметът Попов.

Димитър Карамитрев, председател на СД на "Главболгарстрой ПРИФАБ" ЕАД

Снимка: "Главболгарстрой ПРИФАБ"

На свой ред Димитър Карамитрев изтъкна добрите условия, които общината е създала за осъществяване на инвестицията, която ще расте и ще се разширява.

Какви са плановете

От детайлния разказ на изпълнителния директор на "Главболгарстрой ПРИФАБ" инж. Иван Бързанов за техническите възможности на предприятието ще акцентираме на автоматичната линия за панели, от която излизат 3000 кв. метра на месец. Той изтъкна уникалното за България производство по италианска технология на стоманобетонни греди "Каприата", предназначени за еднокорабни халета, силози за зърно, семена.

Изпълнителният директор инж. Иван Бързанов и Димитър Карамитрев

Снимка: "Главболгарстрой ПРИФАБ"

По думите на инж. Бързанов, предприятието има капацитет да покрие около 33% от пазара на бетонни конструкции за промишленото строителство.

Другото производство, на което изпълнителният директор обърна внимание, са панелите за еднофамилни - едно-и двуетажни къщи, които според него са бъдещето на жилищното строителство. Строи се с трислоен панел с носеща, изолационна и фасадна част - всичко от А до Я се произвежда на едно място, като къща от 100 кв. метра може да е готова за 7-8 дни и да се монтира за четири. Инж. Бързанов смело прогнозира завръщане на бетона (на панелите) в жилищното строителство.

Един от най-важните показатели, на които наблегнаха и Димитър Карамитрев, и инж. Иван Бързанов е ниската материалоемкост на производството на изделията за големи индустриални обекти.

Снимка: "Главболгарстрой ПРИФАБ"

Във връзка с разходите на енергия Димитър Карамитрев отбеляза, че покривната конструкция на завода е изградена така, че на нея да се монтират слънчеви панели. Предстои доизграждането и на административната сграда и допълнителна складова база.

ИЗБРАНО