Руската компания "Газпром" пописа с Турция протокол за сухопътния участък на транзитната линия на газопровода "Турски поток" за доставка на руски газ за Европа, предаде ТАСС.

Освен протокола, който е подписан вчера в Санкт Петербург, "Газпром" и турската компания "Боташ" са сключили споразумение за основните условия и параметри на строителството на този участък.

Подписването на документите позволява да се премине към практическо изпълнение на проекта. Строителството на сухопътния участък на газопровода ще се извършва от съвместна проектна компания, която ще бъде създадена на паритетна база.

Газпром започна строителството на морския участък на газопровода "Турски поток" през май 2017 г. По думите на ръководителя на компанията Алексей Милер, строителството на тръбопровода върви по график, а полагането на първата линия ще завърши през май.

Морският участък на Турски поток ще минава по дъното на Черно море до турския бряг. Дължината му е 930 километра. По-нататък ще бъде продължена сухопътна транзитна линия до границата с Гърция, чиято дължина ще бъде 180 километра. Първата линия е предназначена за турския пазар, а втората - за снабдяване с газ на страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд куб. метра газ годишно. Първите доставки на газ са планирани в края на 2019 г.