Френският милиардер Патрик Драхи увеличи дела си в британската телекомуникационна компания BT. Това предизвика отговор от правителството на Обединеното кралство на фона на опасенията от пълно поглъщане, съобщи cnbc.

BT заяви, че бордът му е бил уведомен, че "Алтис" (Altice), телекомуникационната група на Драхи, е увеличила собствеността си в BT на 18% от 12,1%.

Курсът на акциите на BT се понижи с 5% във вторник.

"Съветът и ръководството на BT Group ще продължат да управляват бизнеса в интерес на всички акционери и остават фокусирани върху успешното изпълнение на своята стратегия и надграждането на скорошния импулс за представяне", се казва в изявление на BT във вторник.

Проследявайки произхода си до основаването на първата в света публична телеграфна компания през 1846 г., BT е емблематична компания в корпоративната история на Обединеното кралство. Фирмата преди е била държавна, но е приватизирана в края на 20 век.

През последните години BT се бореше да убеди инвеститорите във визията си за надграждане на националната мрежова инфраструктура и че опитва да стане ключов играч в прехода към 5G мобилен интернет. Акциите на фирмата, чиято стойност се оценява на 16,3 милиарда британски лири (21,6 милиарда долара), са паднали с около 55% през последните пет години.

Драхи основа Altice през 2001 г. Успешен търговец, той направи име, изкупувайки множество телекоми и кабелни компании в Европа и САЩ.

Предприемачът милиардер е роден в Мароко, но емигрира във Франция като тийнейджър. Forbes оценява нетната стойност на активите му на 7,7 милиарда долара.

Драхи смая телекомуникационния свят през юни, когато фирмата му плати 2,2 милиарда британски лири за 12,1% дял в BT. Интересът му към британския телеком подхрани опасенията за възможно пълно поглъщане.