Американският автомобилостроител Форд (Ford) и южнокорейският му партньор в иновациите Ес Кей (SK) ще инвестират 11,4 милиарда долара в завод за сглобяване на електромобили и още три други завода за производство на батерии, предадоха световните агенции.

Инвестицията на Форд е от 7 милиарда долара, което е историческа сума в 118-годишната история на автомобилостроителя.

До 2030 година американският автомобилостроител планира да инвестира над 30 милиарда долара в прехода към електромобили. Компанията очаква дотогава между 40 и 50 на сто от колите й да бъдат изцяло електрически, спрямо досегашната прогноза за 40 процента.

В рамките на проекта с Ес Кей иновейшън (SK Innovation) ще бъдат създадени близо 11 000 работни места с откриването на завод за сглобяване и за батерии в Стантън, щата Тенеси, и в два обекта за производство на батерии в Глендейл, Кентъки, които ще заработят през 2025 година.

Съобщението беше направено в момент на силно търсене на новия пикап Еф-150 Лайтнинг (F-150 Lightning - "Еф-150 Светкавица") и на други електрически модели като И-Транзит (E-Transit) и Форд Мустанг Мач-И (Ford Mustang Mach-E).