Финландският национален железопътен оператор Ве Ар (VR) спира от понеделник услугите между Хелзинки и руския град Санкт Петербург, прекъсвайки един от последните пътища на обществения транспорт към Европейския съюз, с който все още разполагат руснаците, предаде Ройтерс.

Предвид санкциите срещу Русия операторът е получил заповед от държавата вече да не осигурява услугата "Алегро" (Allegro) до Санкт Петербург, съобщава ръководителят на пътническата дирекция Топи Симола в комюнике. "Спираме трафика засега", посочва той.

Границата между Финландия и Русия обаче остава отворена за преминаване с частни автомобили.

Влаковете се използват масово от руски граждани след руската инвазия в Украйна и затварянето на въздушното пространство между Русия и Европейския съюз.

Министърът, който отговаря за държавните холдинги, Тити Тупурайнен каза пред най-големия всекидневник в страната Helsingin Sanomat, че една от причините за поддържане на влаковите услуги досега е да се позволи на финландците, живеещи в Русия, да се върнат във Финландия.

"Сега е очевидно, че ситуацията с "Алегро" се е променила и продължаването на услугата вече не е подходящо от гледна точка на държавата като собственик", каза министърът, цитирана от Ройтерс.