ЕС глоби две фармацевтични компании за договаряне да не пускат на пазара по-евтина алтернатива на лекарство срещу разстройство на съня с цел печалба и за сметка на пациентите, предаде Асошиейтед пред, на която се позова БТА.

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер каза, че компаниите Тева (Teva) и Цефалон (Cephalon), която Тева придоби по-късно, трябва да платят 60,5 милиона евро (72 милиона долара), защото са се договорили да забавят с години пускането на по-евтината версия на Тева на лекарството Модафинил (Modafinil), произвеждано от Цефалон. В замяна на забавянето Тева получава изгодни странични сделки и някои плащания.

Вестагер посочи, че споразумението между двете компании да не се конкурират е навредило на пациентите и на националните здравни системи, лишавайки ги от по-достъпни лекарства.

Модафинил помага за справянето с прекомерната сънливост през деня и под марката Провигил (Provigil) представлява над 40 процента от оборота на Цефалон. По-евтина алтернатива би се отразила сериозно на компанията и според ЕС Цефалон убеждава Тева през 2005 година да не навлиза в този сегмент на пазара. През 2011 година Тева придоби Цефалон.