Най-изгодното отопление за абонатите е централното. Цените, на които им се предлага тази услуга, са достъпни и хората знаят, че винаги стаите им ще бъдат топли - има възможност за управление на потреблението според потребностите. Освен това е много по-изгодно топлата вода на хората да идва от централите, коментира за Dir.bg директорът на "Топлофикация Враца" ЕАД инж. Радослав Михайлов.

При климатика разходът на по-скъпата енергия (електрически ток) през зимата ще натовари семейния бюджет. При него бързо ще загреят стаята, но в момента, в който го изключат, тази топлина не се запазва за дълго време, отбеляза инж. Михайлов. Той изтъкна, че за да работи добре един климатик, трябва да се сменя поне на 10 години, което си е една немалка инвестиция. Наред с това един климатик никога не е достатъчен, за да отоплява цял апартамент, било то и малък. Необходими са минимум 2 климатика. Така че разходите по закупуването се удвояват.

По думите на инж. Михайлов климатиците не са нищо друго освен една по-висококачествена духалка с филтър. Поради стандарта на живот в страната, българинът не може да си позволи висок клас климатици, той си купува среден или нисък клас климатик. За добрата работа на тези климатици, трябва често да се почистват филтрите му, при това не просто с чиста вода, а със специални препарати, след което поне 24 часа е желателно да не се включва устройството, защото не е здравословно вдишването на въпросните препарати, обясни той.

От друга страна, ако не се почистват редовно филтрите на климатика, започват да развиват бактерии, които са потенциално опасни за здравето на хората.

При централното парно тези проблеми и допълнителни ангажименти ги няма. "Знаете ли, случвало ми се е да се редя на опашка в магазин и чувам как хората коментират мръсния въздух и приписват вината на управляваното от мен дружество. Коментират как децата и внуците им се тровят и дишат лош въздух и си задавам въпроса: А моите деца къде са и какво дишат!? Е, за разлика от от останалите врачани аз поне знам, какви усилия полагаме в дружеството, за да постигнем предлаганата услуга с максимално малко вредно за околната среда влияние, защото нашите деца дишат същия въздух", коментира директорът на "Топлофикация Враца". 

Инж. Михайлов заяви, че постоянно се извършват ремонти и обновления по цялата топлопреносна мрежа, за да се гарантира нейната изправност. Заедно с това обаче той уточни, че обновяването на мрежата е "процес с голяма продължителност във времето". Резултатите не се проявяват веднага. Топлоизточниците са в добро техническо състояние. През следващата година дружеството се е съсредоточило върху изграждането на нови абонатни станции и ремонтните дейности на участъци от топлопреносната мрежа, заяви той.

Директорът на дружеството увери, че изпълняват стриктно амбициозните задачи и цели в инвестиционната програма, които са си поставили. "Смятам, че енергийната ефективност е обща мисия на държавата, на ТЕЦ-а и на всеки отделен гражданин и потребител на енергия във всякакъв вид. Опитваме се да намалим разходите за производство и технологичните загуби. В нашата програма сме акцентирали върху подобряване на въздействието върху околната среда, като винаги спазваме всички нормативни изисквания", заяви инж. Михайлов.

На въпрос как привличат нови абонати директорът на топлофикационното дружество във Враца отговори: "чрез повишаване на доверието на хората". "Ние сме отворени за диалог с абонатите ни. Винаги при проблем или въпрос, те могат да се обърнат към нас. Готови сме да дадем най-точните технически съвети относно постигането на по-добра енергийна ефективност на отопляемите помещения и съдействие за отстраняване на проблеми в сградната инсталация", подчерта инж. Михайлов.

Той бе категоричен, че се полагат сериозни усилия, чрез оптимизация на производствените процеси за задържане цената на топлинната енергия.

Инж. Радослав Михайлов е изпълнителен директор на "Топлофикация - Враца" ЕАД. Той е роден през 1971 г. в Криводол. Завършил е Технически университет във Варна - специалност "Топло и масообменна техника". Работил е в "Химко" - Враца като механик на Котелен цех, технолог в Отоплителен център "Младост" и началник отдел "ПТО". От 2008 г. е главен инженер в "Топлофикация - Враца", а от края на ноември 2013 г. става и изпълнителен директор на дружеството. Женен е, с две деца.