Бившият британски премиер Дейвид Камерън (ръководител на правителството от 2010 г. до 2016 г.) е спечелил около 10 милиона долара от "Грийнсил Кепитал" (просто Greensill) преди срива на финансовата компания, показват документи, получени от Би Би Си.

В тях се посочва, че бившият министър-председател е получил 4,5 милиона долара, след като е осребрил акциите на "Грийнсил" през 2019 година.

Компанията - спечелила парите си, давайки заеми на бизнеса - през март се срина, след като застрахователят отказа да поднови покритието на заемите.

Преди това "Грийнсил Кепитал" започна да търси нов инвеститор и се обърна към правителството на Обединеното кралство. Дейвид Камерън бе изпратен да се опита да лобира сред министри и висши държавни служители. Той предложи Банк ъв Ингланд да инвестира над 10 млрд. паунда в заемите на "Грийнсил". Банката отказа.

Тези действия не са квалифицирани като нарушаване на правилата за лобиране, но депутати заявиха, че бившият премиер е показал "значителна липса на преценка", защото преди краха на компанията Дейвид Камерън неуспешно се опита да убеди министри да инвестират парите на данъкоплатците в заеми на "Грийнсил".

Подробностите за акциите на Дейвид Камерън са разкрити в писмо от "Грийнсил". Според него на бившия министър-председател е трябвало да бъдат платени около 3,3 милиона паунда за транш от акциите му в "Грийнсил".

Освен акциите Камерън е получавал и заплата от 1 милион долара годишно като съветник на непълно работно време. На бившия премиер е платен и бонус от 700 000 долара през 2019 г. над заплатата му. Като цяло изглежда, че е спечелил около 10 милиона долара за работа на непълно работно време в продължение на две години и половина, съобщава Би Би Си.

Говорителят на Камерън каза, че той е действал добросъвестно през цялото време и не е имало никакви нарушения. Той не е участвал във вземане на решения за кредитиране, защото е бил съветник на непълно работно време, и не е могъл да знае какво е финансовото състояние на компанията. Изявленията му пред правителството на Обединеното кралство са направени със съзнанието, че това ще бъде от полза не само за компанията, но и от полза за британския бизнес в труден момент.