Въз основа на акт на Министерския съвет (МС), по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и "Булгаргаз" от "Топлофикация София" с номинален размер до 1,6 млрд. лв., реши парламентът с приета на второ четене разпоредба от законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. Това може да стане по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

За плащанията по придобиването на вземанията МС ще извършва промени по бюджета на Министерството на енергетиката по реда на Закона за публичните финанси, гласуваха депутатите.

Това, че Министерският съвет ще придобие задължения към БЕХ, не означава, че ще придобие контрола над енергийния холдинг, каза министърът на финансите Асен Василев в отговор на опасения на депутати от опозицията.

На 20 ноември Асен Василев се срещна с кмета на София Васил Терзиев, като сред обсъжданите от тях теми беше и състоянието на топлофикацията.

Акцент в разговора беше финансовото състояние на "Топлофикация-София", като стана ясно, че дружеството е натрупало над 1 млрд. лв. дългове към "Българския енергиен холдинг" за доставка на газ. Беше обсъдена необходимостта от финансово оздравяване, преструктуриране на дружеството и въвеждане на нови технологии за когенериращи и балансиращи мощности, отбелязаха в свое съобщени от Министерството на финансите.

Седмица по-късно, на 30 ноември, кандидатът за председател на Столичния общински съвет Пламен Данаилов, общински съветник от ИТН, призова Васил Терзиев да каже готви ли се приватизация на "Топлофикация София". Той имал информация, че в деня на брифинга му, във финансовото министерство са привикани изпълнителните директори на "Топлофикация София", за да се обсъди възможността министерството да стане собственик на дълга на дружеството. То е едно от най-големите общински дружества и след като запазването на собствеността на общината не е приоритет на кмета Терзиев, от ИТН не знаем каква изобщо е неговата визия за града, заяви Данаилов, цитиран тогава от БТА.

Съветникът Бойко Димитров (ПП-ДБ-Спаси София) заяви пък, че топлофикационното дружество с години не е стопанисвано добре. "Това е поредната бомба, заложена от предишното управление на града, която спешно трябва да разрешаваме." 

Държавата или нейни дружества периодично поемат дългове на "Топлофикация София".

В края на 2021 г. СОС прие първите две задачи - план за модернизация и финансов модел от подробния план за модернизация на "Топлофикация София" ЕАД, по проект, изпълняван от американския консултант "Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг" по  договор между Столична община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ за безвъзмездно финансиране. Не е известно докъде е стигнало осъществяването му, но планът включва техническа, оперативна и финансова стабилизация, модернизация на мощностите и управлението на дружеството. След решението на СОС от 21 ноември 2021 г. в съобщение на "Топлофикация София" се казва, че кметът на София и изпълнителният директор на дружеството ще започнат изпълнението на препоръките от плана, които ще координират с държавните институции включително Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Министерството на екологията и ресорните комисии в Народното събрание...