Моят ангажимент и ангажиментът на държавата е от Севлиево до Германия произведеното да пътува само по магистрала. Поне 10 предприятия в Габрово и Севлиево решиха да направят инвестиции, когато им казах, че ще строим магистрала "Хемус". Това каза премиерът Бойко Борисов на церемония по повод 85-годишнината на "Видима-Идеал" Севлиево и откриването на нова производствена мощност в завода.

Бойко Борисов разговаря с работници в завода Видима Идеал

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов

"Това е най-големият завод подобен в Европа. От Севлиево до Германия искам да се стигне по магистрала. На "Боаза" строят на пълни обороти. Вече като застанеш виждаш магистралата от единия до другия край изкопана. Идвам от обхода на Габрово, уникални мостове - готови, тунел - готов първият и на места асфалтиран, вече цялото трасе го има. Мисля, че Севлиево стана едно добро място за живот, имате ли магистрала "Хемус", ще видите как добре ще се почувства добре. Ако не се вдигаше БВП, това не можеше да го направим. Поне 10 завода в Габрово и Севлиево направиха нови инвестиции, когато обещах, че "Хемус" ще подмине Плевен и Ловеч", каза премиерът и пусна видео от посещението си на място на фейсбук страницата си.

Бойко Борисов инспектира строителните дейности на обходния път на град Габрово

Снимка: БТА

Модернизацията на завода в Севлиево е свързана с автоматизация на производствените процеси и подобряване на условията на труд в завода за санитарна арматура, който води началото си от 1934 г. Произведените в него смесители и душове се продават в повече от сто страни по света.

Бойко Борисов поздравява работниците във Видима Идеал

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов

След обиколката на новия завод главният изпълнителен директор на "Идеал Стандарт" в САЩ Торстен Тюрлинг подари на премиера позлатена санитарна арматура с пожелание да я сложи в кабинета си и да показва на посетителите си какво се произвежда в България. Тюрлинг каза, че това е първата произведена в новия завод санитарна арматура. Премиерът благодари за подаръка и каза, че ще го сложи до макет на изтребителя F-16, за да показва на гостите си какви американски продукти са свързани с България.

Два пъти и половина е ръстът на преките инвестиции у нас за първите девет месеца на годината според данните на БНБ. Това написа премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук" профила си.

Главният изпълнителен директор на "Идеал Стандарт" Торстен Тюрлинг (дясно), подари на премиера позлатен санитарен кран

Снимка: БТА

"За януари - септември 2019 г. преките чуждестранни инвестиции в страната нарастват със 714.5 млн. евро (при увеличение с 283.4 млн. евро за януари - септември 2018 г.). Инвеститорите са добре дошли у нас и им благодаря за доверието в българската икономика. Държавата ще продължи своето сътрудничество с инвеститорите, което ще доведе до разкриването на още заводи, предприятия, бизнес сгради, нови работни места и по-високи доходи за хората", пише още премиерът.