Боинг (Boeing Co) уведоми Ембраер (Embraer), че бразилският самолетостроител не е изпълнил условията за довършване на обединението им в гражданската авиокосмическа индустрия и анулира сделката им за 4,2 милиарда долара, предадоха Ройтерс, БТА и ТАСС.

Според източници в писмо от снощи Ембраер е отказал да приеме да бъде удължен срокът 24 април за приключване на сделката, която предвижда Боинг да купи 80 процента от подразделението за пътнически самолети на бразилската компания. Целта е била пряко конкуриране на Еърбъс (Airbus) при средноголемите машини с до 150 места.

Боинг потвърди решението си, но Ембраер, третият по големина производител на самолети в света, не пожела да коментира, отбелязва Ройтерс.

Американската авиокосмическа корпорация Боинг анулира споразумението за създаване на смесено дружество с бразилския самолетостроител Ембраер, се посочва в съобщение, публикувано днес на сайта на Боинг.

Американският гигант информира също, че споразумението по военно-транспортния самолет цистерна KC-390, сключено през 2012 година и продължено през 2016 година, остава в сила.