Бивша учителка и създателка на един от най-големите онлайн магазини в Русия стана втората жена милиардер в страната. Татяна Кабалчук, която е собственик на руската платформа Wildberries, влезе в списъка на Forbes в четвъртък, съобщава The Moscow Times, цитиран от money.bg.

Благодарение на онлайн бизнеса днес Бакалчук има в сметката си над 1 милиард долара, като тя вече прави компания на доскорошната единствена рускиня в престижния списък - бившата съпруга на кмета на Москва Елена Батурина.

Към 2018 година последната разполага с 1,2 милиарда долара. До 2010 година тя беше президент на строителната компания Inteco Management. През 2010 година Батурина я продаде и се премести да живее в чужбина.

Историята на Татяна Бакалчук и нейната Wildberries

Татяна Бакалчук основава дружеството през 2004 година, а днес благодарение на него тя се нарежда на 165-то място сред най-богатите руснаци. Бързото разрастване на Wildberries я превърна в четвъртата най-скъпа онлайн компания в Русия през 2019 година.

Основателката на онлайн платформата е бивша учителка по английски и майка на четири деца. Тя основава компанията в апартамента си в Москва докато е в отпуск по майчинство.

"В началотоправех всичко сама - събирах стоките, доставях ги до клиентите в другите части на Москва, като пътувах с метрото или с автобуси", разказва Татяна Бакалчук, която днес е главен изпълнителен директор на Wildberries и ръководител на 15 000 служители.

Показателно за бързия успех на платформата, създадена от нея, е това, че през миналата година компанията отчита продажби за 1 милиард долара или с 40% повече в сравнение с 2016 година.