Германският производител на сандали и обувки "Биркенщок" (Birkenstock) излиза днес на фондовата борса в Ню Йорк при единична цена на акция от 46 долара, предаде ДПА, като се позова на в. "Уолстрийт джърнъл".

Очакванията бяха акциите на компанията да бъдат предложени на цена между 44 и 49 долара, като ще бъдат предложени до 33,26 милиона акции, по данни на Комисията за ценните книжа и фондовите борси (КЦКФБ - SEC) на САЩ.

При тази цена на акциите компанията, базирана в Линц на Рейн, провинция Райнланд-Пфалц, пазарната стойност на компанията ще стигне 8,6 милиарда долара.

Дружеството очаква да набере 1,6 млрд. долара. Цел минимум са 1,4 млрд. долара.

И след излизането на борсата мажоритарният собственик на компанията - инвестиционното дружество "Ел Кетъртън" (L Catterton), което е свързано с луксозния конгломерат "Ел Ве Ем Аш" (LVMH) и неговия президент Бернар Арно, ще запази контрола си върху "Биркенщок".

Компанията твърди, че е създадена още през 1774 г., когато обущарят Йоханес Биркенщок поставя основите на една истинска "обувна династия". Смята се, че именно "Биркенщок" е създала стелките за обувки.