Германия налага глоби в размер на над 5,12 милиона евро на операторите на онлайн приложението за съобщения "Телеграм" (Telegram) поради нарушения на германското законодателство, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Федералната правосъдна служба обяви, че компанията, която управлява "Телеграм", нито е създала протокол, въз основа на който да докладва за публикуване на незаконно съдържание на нейната онлайн платформа, нито е посочила организация или лице за официален контакт в Германия. Това са изисквания, които произтичат от германското законодателство за регулиране на големите онлайн платформи и приложения, отбелязва ДПА.

Германски официални лица обявиха, че многократно напразно са се опитвали да връчат съдебни документи на базираната в Дубай компания, която управлява "Телеграм". Те не са успели въпреки подкрепата, която са получили от властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Базирана в Германия правна кантора обяви междувременно, че представлява "Телеграм", но това не е достатъчно условие, за да не бъдат издавани глоби срещу компанията, съобщи Федералната правосъдна служба.

Германската федерална полиция предупреди по-рано тази година, че онлайн приложението се превръща в "средище за радикализация", което се използва за атаки срещу политици, учени и лекари поради усилията им за овладяване на пандемията от КОВИД-19.

В края на миналата година руското издание на списание "Форбс" съобщи, че създателят на "Телеграм" (и на V Kontakte) Павел Дуров оглавява класацията на милиардерите в Русия, чието състояние се е увеличило най-много през 2021 г. Активите на Дуров са нараснали с 13,81 милиарда до 17,24 милиарда долара през миналата година.

По актуални данни на "Форбс" нетното състояние на активите му е 15,1 млрд. долара.

Дуров напусна Русия, след като отказа да сътрудничи на руските тайни служби и да предостави криптирани данни на първите си потребители на социалната мрежа, съобщава "Форбс". През 2021 г. прие френско гражданство и се премести в Дубай, където от 2017 г. се намира и централата на "Телеграм".

От началото на войната в Украйна Телеграм" се превърна в критичен източник на информация, както и на много дезинформация, свързана с конфликта, пише във "Форбс".