Рекордна инфлация и нулеви лихви, милиарди долари, евро и юани, ежедневно изливани в капиталовите пазари. Настоящата картина на финансовите обстоятелства рисува едновременно възможности за експоненциален растеж и рискове за пълно пропадане.

2021 г. е белязана от невиждана динамика на събитията във финансовата сфера - те се променят светкавично както по света, така и в България, която е все по-директно свързана с глобалните процеси. Четвъртият годишен банково-финансов форум "Бъдещето на парите", организиран от списание "Мениджър", си поставя за цел да отговори на най-актуалните въпроси от света на финансите, както и да даде аргументирани прогнози за това, което ни очаква.

Как може да се расте по време на криза? Защо са ни дигиталните валути на централните банки, след като си имаме крипто койни? Към нациите с ограничен достъп до банкови услуги ли ще бъдат насочени, или ще превърнат разплащанията на развитите икономики в нещо, което сега присъства само в Азия? Как достъпът до финансиране през смартфона ще променя потребителските навици? Какви са възможностите и рисковете зад тази тенденция?

На всички тези и още актуални въпроси ще отговарят признати експерти, които ежедневно търсят отговори в бързо променящата се среда.

За първа година форумът ще се проведе в два дни: 20 и 27 октомври

На 20 октомври форумът ще се открие с ключова презентация по темата "Пари на секундата" от Нина Стоянова, подуправител, ръководител на Управление "Банково" и член на Управителния съвет на БНБ. Тя ще разясни какво представлява проектът за незабавни парични преводи, както и какво е значението му за цялостната платежна система у нас.

Първият панел е на тема "Разрастване по време на криза" и в него ще участват Маню Моравенов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българската фондова борса, Мартин Гиков, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Фонда на фондовете, и Яни Драгов, изпълнителен директор на "Смарт Органик" АД. Те ще предоставят повече информация по въпроси, свързани с опциите за финансиране на малкия и средния бизнес и стартиращите компании в България и как да се позиционират българските компании на чуждите пазари, за да спечелят доверие.

Финансовият експерт Бисер Манолов, основателят на INDUSTRIA Петко Карамочев и Димитър Калдамуков, адвокат с 10-годишен юридически опит, специалист по търговско право, право на финансовите пазари и енергийно право, ще обсъдят във втория панел дигиталните валути. Всеки от участниците ще представи своята гледна точка по въпроси като: Какво представлява дигиталното евро? Цели ли то да замести другите дигитални активи? Съществува ли заплаха, ако Китай първи въведе дигитален юан? Докъде стигна проектът Diem на Facebook? Във фокуса на третия панел са потребителите и технологиите във финансите.

Как се развиват съперничеството/сътрудничеството между финтек и банките, отвореното банкиране, процесите по автоматизация при оценката на кредитен риск, електронната идентификация, въвеждането на персонализирани търговски оферти? Кои са големите киберзаплахи и рискове във финансовия сектор, както и уязвимите системи в мобилното банкиране? Това са само част от темите за дискусията, в която ще участват Ангел Иванов, изпълнителен директор на Lirex High Tech, Георги Георгиев, мениджър софтуерно развитие в Smart IT, Димитър Гюрджилов, търговски директор в Settle Group, и Ирина Крайчева, главен изпълнителен директор на "ЮтеКредит България".

Вторият ден (27 октомври) ще бъде открит с приветствие от Ивайло Христов, зам.-министър на финансите, който ще бъде участник и в дискусионния първи панел "България в еврозоната" - предизвикателствата и възможностите пред банките и реалния бизнес при изпълнение на Националния план за въвеждане на еврото.

Панелът ще започне с важната за България презентация "Детайли по еврозоната", подготвена от Танел Рос, бивш заместник главен секретар на Министерството на финансите на Естония. Той е ключова фигура при приемането на еврото в страната и ще сподели полезен опит при прехода от естонската крона към еврото.

Следва дискусия на тема "Сбогом на депозитите", в която ще бъдат представени новите продукти за управление на спестяванията при ниски и отрицателни лихви по депозитите, алтернативите на банките и финтек компаниите, и панел "Финансиране на ESG", в който панелистите ще дебатират по въпроси, свързани с етично инвестиране и преход към зелена икономика, както и каква е ролята на банките в този процес.

Какви са тенденциите и добрите примери в България по всички теми, ще разберем по време на предстоящия форум "Бъдещето на парите".

Пълната програма и формата за регистрация ще откриете на events.manager.bg

Във връзка с изменение и допълнение на Заповед №РД-01-343/12.10.2021 г. в залата на събитието ще се допускат лица, които:

  • са ваксинирани или преболедували Covid-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване по смисъла на Заповед №РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването
  • представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за Covid-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието), удостоверено чрез валиден документ съгласно Заповед №РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването.

 

 Dir.bg e медиен партньор на събитието.