Аварийното кацане на космическия кораб "Союз МС-10" днес може да се окаже едно от най-скъпите застрахователни събития за руската застрахователна компания Согласие от десетилетие, съобщават Ройтерс и ТАСС.

Застрахователната компания започна разглеждане на обстоятелствата, за да прецени дали става дума за застрахователно събитие.

Обекти на застраховането са ракетата носител "Союз ФГ" и транспортният, пилотиран кораб "Союз МС-10". Лимитът на отговорност на застрахователя е 4,66 милиарда рубли.

Ако даденото събитие бъде признато за застрахователно, то ще стане първият застрахователен случай в най-новата история на руското застраховане с пилотиран космически кораб. Изплащането по това събитие може да бъде едно от най-големите за последното десетилетие, посочи генералният директор на Съгласие Майя Тихонова.

"Союз МС-10" трябваше да отведе на Международната космическа станция /МКС/ американския астронавт Ник Хейг и руския му колега Алексей Овчинин. Корабът кацна аварийно близо до град Жезказган в Централен Казахстан след проблеми с двигателя.