Регулаторните органи на САЩ започват проверка на използването на Twitter от Илон Мъск, след като във вторник той съобщи в социалната мрежа, че възнамерява да свали Tesla Inc. от борсата, съобщи телевизия "Блумбърг", като се позова на Wall Street Journal. Проверката е поредният обрат в онова, което може да се окаже най-голямото изкупуване в историята.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) е попитала компанията дали съобщението на главния изпълнителен директор е базирано на реални факти и защо е било направено чрез социални медии, а не чрез официално подаване на документи, пише вестникът в сряда, цитирайки неидентифицирани източници, запознати с въпроса. Джудит Бърнс, говорител на SEC, отказа да коментира темата. Tesla също отказва коментар.

SEC постанови, че компаниите могат да използват социалните медии, за да оповестят материална и потенциално важна за пазарите информация. Но специализирани във финансовата сфера адвокати предупредиха, че Мъск може да се окаже в затруднение, ако част от изявлението, публикувано във вторник, е "невярно".

"Да го направи, ако не е обезпечил финансирането абсолютно и е готов да направи оферта, това може да е пазарна манипулация", казва Кийт Хигинс, партньор в кантората Ropes & Gray, който преди това е ръководил корпоративното звено на SEC. "Той може да се окаже в сериозна беда, ако се окаже, че това не е било вярно".

Tesla не е разкрила засега никакви източници на финансиране на сделката и никой не заяви публично досега, че подкрепя плана. В сряда, по-малко от 24 часа след първоначалните туитове на Мъск, членове на Борда на директорите съобщиха, че са били информирани за плана му през миналата седмица - повдигайки съвсем различен набор от въпроси за това дали са били нарушени правилата на SEC.

От компаниите се изисква да попълнят формуляр на SEC, известен като 8-K, за да уведомят акционерите за важни събития. За най-важните въпроси корпорациите имат четири работни дни, в които да пуснат уведомление. Макар че има много примери за налагане на глоба на компании, които не са спазили крайния срок, не е ясно дали уведомлението на Борда за плана на Мъск е трябвало да подлежи на подобно изискване.

"Честно казано, по-важният въпрос е дали информацията е вярна, или не", казва Ира Матецки, партньор в Ganfer & Shore от Ню Йорк, който очерта въпроси, които SEC може да постави. "Когато Мъск изрече това, твърдеше ли, че това е нещо, което определено ще се случи? Нещо, което може да се случи? Как един разумен инвеститор би могъл да тълкува това и дали то е в съответствие с фактите, каквито са съществували по онова време"?

Стивън Криминс, бивш адвокат по правоприлагането на SEC, който в момента е партньор в Murphy & McGonigle, казва, че туитовете на Мъск вероятно не представляват манипулиране на пазара.

"Той е главен изпълнителен директор, който казва положителни неща за своята компания и че има способността да се стреми към придобиване", казва Криминс.

Други корпоративни ръководители са използвали Twitter, за да направят изявления, които биха могли да окажат значително влияние върху цените на акциите на техните компании. Но адвокати казват, че няма предишни примери за изпълнителен директор, който да е направил изявление, като това на Мъск, по време на търговската сесия.

"Това е изключително необичайно", казва Пол Скривано, глобален ръководител на подразделенията за сливания и придобивания в Ropes & Gray. "Не съм запознат с друга сделка, при която основателят прави публична компания частна и обявява, че ще направи това, чрез Twitter".