Американски стартъп е близо до пускането на пазара на изкуствено месо
Намерението на Upside foods е хората да консумират животински протеини с по-малко влияние върху околната среда, отколкото има интензивното отглеждане на животни, а животните няма да страдат
Американският стартъп "Ъпсайд фуудс" (Upside foods), който отглежда животински клетки, за да произвежда месо без да се убиват животни, е получил вчера зелена светлина за методите си на производство от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA), предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Нашата компания се появи на пазара в свят, пълен със скептици, и днес ние отново творим история, превръщайки се в първата компания, получаваща такова писмо от Агенцията за контрол на храните и лекарствата за месото, което създаваме в лаборатория". Това заяви със задоволство в комюнике Ума Валети, съосновател и главен изпълнителен директор на калифорнийската компания.
"Това е важна стъпка към нова ера в производството на месо и аз съм много въодушевен от идеята, че американските потребители ще имат шанса да се хранят с много вкусно месо, произведено директно от животински клетки", добави той.
На практика "Ъпсайд фуудс" ще трябва да преодолее още много бариери, сред които и проверки на земеделското министерство на САЩ, преди да може да продава продуктите си.
Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ е разгледала внимателно предоставените данни и информация от компанията за методите и няма "допълнителни въпроси на този етап относно заключенията си във връзка с безопасността", обяви самият орган в отделно комюнике.
"Тази констатация обаче не е процес на одобрение", уточни агенцията.
Няколко компании имат амбицията да произвеждат и пускат на пазара така нареченото "лабораторно" или изкуствено месо, за да могат хората да консумират животински протеини с по-малко влияние върху околната среда, отколкото има интензивното отглеждане на животни и без животните да страдат.
Тези продукти се отличават от заместителите от растителен произход като бифтеците на основата на соя и други съставки, имитиращи структурата и вкуса на месото, но не съдържащи животински протеини.
Стартъпът "Ийт Джаст" (Eat Just), конкурент на "Ъпсайд фуудс", е първият, получил разрешително за пускане на пазара на изкуствено месо в Сингапур през 2020 година, припомня АФП.
Миналия май стартъпът подписа споразумение с производител на оборудване за разработването на огромни контейнери, в които се надява да произвежда пилешко и говеждо месо в голям мащаб.
В очакване да могат да сервират на хората лабораторно месо, което за момента е твърде сложно и скъпо за производство, други компании искат да завладеят пазара на храни за домашни любимци, които е по-лесно да бъдат задоволени, отколкото собствениците им.