Книжата на "ГеймСтоп" (GameStop) скочиха с 26 на сто в днешната предпазарна търговия, след като компанията обяви в края на миналата седмица, че е спечелила около 933 милиона долара от продажба на акции, информира Си Ен Би Си, на която се позова БТА.

Акциите на американската компания за търговия с електронни игри се повишиха с 26,42 на сто към 16:15 часа бълг. време. Вчера търговията на Уолстрийт нямаше заради отбелязването на национален празник в САЩ.

В петък, 24 май, GameStop съобщи, че спечелила близо 933,4 милиона долара от продажбата на 45 милиона обикновени акции.

Компанията не разкри на каква цена са били продадени книжата, но заяви, че трансакцията е осъществена чрез "предлагане на пазара". Това означава, че акциите са били продадени на пазарна цена, а не на предварително определена.

Плановете за продажба на акции на GameStop бяха обявени по-рано този месец. Те бяха реализирани, след като потребителят в социалните медии (и символ на индивидуалните, малки инвеститори) Кийт Гил, носещ псевдонима Roaring Kitty ("Ревящото коте"), отново качи публикация за първи път от три години. 

Асошиейтед прес коментира: "Това, което се случва с акциите на GameStop, няма смисъл за много хора. Акциите на борещия се на пазара търговец на видеоигри направиха смайващи движения този месец, достатъчно диви, за да предизвикат опасения от Уолстрийт до Белия дом".