Куба е продала пури за 537 млн. долара през 2018 година, което е повишение със 7 на сто спрямо предходната година въпреки засилването на световното движение срещу тютюнопушенето. Това съобщи кубинският монополист Абанос (Habanos), цитиран от ДПА.

Пазарът на тютюневи изделия винаги е обкръжен от все по-сложни регулации, посочи вицепрезидентът на Абанос за бизнес развитието Хосе Мария Лопес Инчаурбе.

"В страните от Залива имахме 100-процентово увеличение на продажби на обществени места. Можете да си представите влиянието на това", каза той при откриването на 21-вия фестивал на Кубинските пури.

Абанос е съвместно дружество на държавната Кубатабако (Cubatabaco) и испанската Алтадис (Altadis), която е собственост на британския гигант в сектора Импириъл тъбекоу (Imperial Tobacco).

Различните марки пури, произвеждани от компанията, включително Монтеркристо (Montecristo) и Коиба (Cohiba), се равняват на 70 процента от 140-те милиона пури, продадени в света миналата година.

Продажбите се увеличават, въпреки че кубинските пури са забранени в САЩ, чиито граждани могат да внасят само малки количества за лична употреба при посещение на острова.

Кубинските пури се продават в около 150 страни, като основният им пазар са Испания, Китай, Франция, Германия и самата Куба. Европейският пазар поема 53 процента от продажбите на Абанос.