360 кандидатури от цялата страна, грантове на стойност 62 758 лв., 14 отличени проекта - това е равносметката за тазгодишното издание на Vivacom Регионален грант. Проведена за осми пореден път, програмата бележи рекорден интерес от страна на гражданските организации и подпомага за реализирането на проекти в областите образование и опазване на околната среда.

Vivacom Регионален грант стартира през 2015 година и е най-мащабната инициатива на телекома за развитие на местните общности. Заедно с грантовете от осмото издание тази година гражданските организации в цялата страна са финансирани с повече 500 000 лева, като средствата са в полза на 108 проекта, на 98 организации от 81 населени места.

През годините Vivacom Регионален грант спомага за осъществяването на иновативни идеи, свързани с дигитализация и достъпност на образованието, опазване на застрашени животински и растителни видове, почистване и рециклиране на отпадъци развитието на туристическите дестинации и еко маршрути, борбата с домашното насилие и агресията между подрастващите, както много разнообразни проекти за подкрепата за малките и слабонаселени райони.

Осмото издание на инициативата е фокусирано върху проекти, свързани с образование и опазване на околната среда. По думите на главния изпълнителен директор на Vivacom Николай Андреев двете сфери са във фокуса на отговорната политика на Vivacom, защото са ключови за устойчивото развитие на всяко населено място, независимо от неговата локация и големина.

Снимка: Vivacom

"Тази година отчитаме рекордно висок интерес към Vivacom Регионален грант - получихме 360 кандидатури от цялата страна, а над 75% от организациите участват за първи път в инициативата. За нас това е потвърждение за значението и ползата от тази програма", допълни още Николай Андреев.

14 организации и техните значими и смели проекти

Определено сред идеите на участниците във Vivacom Регионален грант присъства нестандартното, иновативното, това, което едновременно се откроява, но и приобщава. В проектите образованието и опазването на околната среда вървят ръка за ръка, като повечето от тях имат за цел да интегрират стремежа към съхраняването на природните ресурси и подобряването на образованието, и да насочат вниманието на учениците и малките деца към значението на опазването на околната среда.

Два от проектите се отличават със своята социална и образователна насоченост от всички от всички останали - това са "С две ръце и голямо сърце" на Фондация "Стрей Шийп" и "Отвъд стената - заедно на приключение" на Фондация "Арт Бюро". Те целят да повдигнат темата за за разбирането и толерантността към глухите хора, както и за значението на обучението по жестомимичен език в общински училища. Проектът "Еко-приобщаващи игри" на Сдружение "Знание" пък ще насърчи зелено мислене сред младите хора в Ловеч и ще приобщи деца и ученици със специални образователни потребности към каузата чрез разработване на образователни материали и игри на екологична тема и осъществяване на еко-кампании.

Борбата срещу прекомерното замърсяване с битови отпадъци, отделното им събиране и тяхното рециклиране е друга идея, открояваща се в част от отличените проекти. Инициативата "АЗ СЪМ КОСТАНДОВО" на Народно читалище "Просвета-1919", гр. Костандово е насочена към превенция на прекомерното замърсяване с битови отпадъци, както и отпадъци от пластмаса за еднократна употреба и найлонови изделия и намаляване на употребата им от жителите и гостите на Костандово.

Проектът "Млади Еко Реактори", на организацията "Младежки и граждански инициативи в Розовата долина" пък има за цел да насърчи младите хора от Община Карлово да реагират на дейности, замърсяващи околната среда, да рециклират и редуцират отпадъци и да реставрират еко-пътеки и маршрути в НП "Централен Балкан" и Средна гора. Подобна идея е съсредоточена и в "Да смачкаме отпадъците" на Училищно настоятелство при СУ "Христо Ботев", гр. Карнобат, като тук целта е да се насърчи разделното събиране и изхвърляне на отпадъци сред учениците още от начално образование. Проектът "Еко карнавал" на Студио за документален театър "ВОКС ПОПУЛИ" от друга страна си поставя за цел създаването и разпространението в област Благоевград на детски образователен спектакъл, който да запознае децата от 5 до 10 годишна възраст с темите за опазване на околната среда, разделното събиране на отпадъци и рециклирането.

Победителите

Снимка: Vivacom

Други от отличените от Vivacom пък са се насочили към опазването на защитените животински видове, реките, горите и планините както и справянето с разхищението на вода. Такъв е проектът "За да не ходи водата на кино" на Народно читалище "Селска пробуда - 1925", с. Горно Пещене, който ще ограничи пилеенето на вода, като повиши съзнанието на жители на селата - Горно Пещене, Вировско, Тишевица и Върбица за ценността на водата като природен ресурс и неговата ограниченост. А с "Планината учител и вдъхновител" Народно читалище "Родопска искра - 2020", с. Лилково, цели по забавен и креативен начин да стимулира деца и възрастни да опознаят планината и гората, застрашените видове и начините за опазването им.

"Back to school - кауза природозащита" е един различен проект на Българска фондация "Биоразнообразие" за пробуждане интереса към природозащитата на ученици от Велико Търново, Червен бряг и София, с които ще работят настоящите и бъдещи професионалисти по опазване на околната среда по реални проблеми в определените места.

Друга важна тема, върху която е поставен фокусът в достигналите до финала проекти, са климатичните промени и аналогично - устойчивото развитие. Инициативата "Климатична наука в класната стая" на Сдружение "Горичка" ще повиши знанието за климатичните промени на учители и ученици от прогимназиален и гимназиален етап в училища в София, Плевен и Кърджали, чрез интерактивна игра "Климатична фреска".

"Симулатор - стимулатор" е проект на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие. Той си поставя за цел популяризиране и осъзнаване на ролята на човека в процесите на глобалното затопляне, сред ученици и учители, чрез специалния образователния инструмент "Симулационен модел En-ROADS".

Последна, но не на последно място, е инициативата "Еко-камионче за топла храна" на Фондация Доброволците на Св. Георги, която цели създаване на общност за взаимопомощ и подкрепа между ангажираните в предоставянето на безплатна топла храна и ползващите се от нея.

Компетентното жури

И тази година журито се състои от шестима членове, които са доказани специалисти в своята професионална сфера и които с доказана експертна оценка разпознават проблемите в обществото и иновативните идеи, които са пътят към тяхното разрешаване.

Снимка: Vivacom

Звездният състав на оценителите във Vivacom Регионален грант включва журналиста Ива Дойчинова, създателката на Zero Waste Sofia и определяща се сама като "зелен ентусиаст" Симона Стилиянова, журналиста Райко Байчев, съоснователя на сдружение "Българска история" Иван Кънчев, директора на Български център за нестопанско право Надя Шабани и директора корпоративни комуникации във Виваком Vivacom Елица Георгиева.

Какво още да очакваме?

Избраните проекти ще бъдат реализирани в рамките на една година, като всеки един от тях ще бъде финансиран с до 5000 лева.

Dir.bg пък ще ви срещне с членовете на журито, които ще ви разкажат какво е нужно, за да стигнеш до финала на Vivacom Регионален грант, и какви са идеите, които не само грабват вниманието, но и обещават бъдещ принос за регионалното развитие на страната.