За много хора интервютата за работа са изключително стресиращ процес. От малки сме научени, че трябва да изпитваме респект към авторитетите в живота си. Свикнали сме да получаваме оценка от тях и се чувстваме като на изпит, общувайки с такива хора.

Всеки един от вас се е сблъсквал с мълчанието на работодател, след проведено интервю. Мълчаливият отказ, също е отказ за назначаване. За съжаление, не всички работодатели имат добре изградени процеси за обратна връзка след интервю. Разбира се, дългата пауза носи своя отговор, но проблема тук е, че нямате представа каква е причината да не получите чаканото предложение. Те могат да бъдат различни, но за да имате реалистична представа за вашето представяне, трябва да сте наясно с критериите за оценка на интервюиращия. Тук можем да разделим процеса по кандидатстване за работа на два етапа - преди и по време на интервюто.

Защо не получаваш предложения за работа - причини:

1. Уверете се, че кандидатствате с актуална автобиография:

  • ако снимката ви в нея не е подходяща, по-добре, не слагайте такава;
  • актуален телефон, и-мейл адрес;
  • ако и-мейл адресът ви е zombi@gmail.com или starwars@..... , моля променете го;
  • коректна информация за нивото на владеене на чужд език;
  • опишете ако притежавате сертификати за допълнителна квалификация;
  • прегледайте автобиографията си за правописни грешки;
  • ако по позицията се изисква автобиография на английски език, или обявата е на английски език, не кандидатствайте с тази на български език.

2. Уверете се, че кандидатствате по позиция, за която притежавате необходимите изисквания.

Причини поради които бихте получили отказ след интервю за работа:

1. Ако закъснеете за интервюто - изключително важно е да не закъснявате и да не споделяте трудностите си за откриване на офиса на фирмата.

  • ако интервюто е онлайн - същото е валидно, трябва да сте сигурни, че камерата ви работи и сте в тиха стая, като и че имате подходящ фон, за да не губите време.

2. Неподходящо облекло - без значение от позицията, за която кандидатствате, неподходящото облекло би могло да бъде причина да не получите предложение за работа.

  • ако интервюто е онлайн - същото е валидно.

3. Ако сте намусени и се държите враждебно - някои интервюиращи обичат да задават провокиращи въпроси на интервютата за работа. Правят това с цел да видят как бихте реагирали. Запазете доброто си настроение и усмивка.

4. Ако не сте запознати с компанията - важно е да знаете повече за работодателя, за който сте кандидатствали. Ако на интервюто покажете, че не сте наясно, това може да бъде предпоставка за отказ от страна на работодателя, да ви наеме.

5. Ако не сте мотивирани - ако не покажете мотивация на интервюто за работа е гарантирано, че няма да получите възможност да станете част от компанията. Всеки един интервюиращ би отчел като много силно предимство мотивацията на един кандидат. В някои от случаите дори това би взело превес към финалното решение за Вашата кандидатура. Работодателите биха били склонни да инвестират в един служител с обучения и развитие, но мотивацията е нещо, на което няма кой да ви научи.

6. Ако имате нереалистични очаквания за възнаграждение спрямо опита ви - ясно е, че всеки иска да получава колкото се може по-добро възнаграждение за положения от него труд, но трябва да имате реална представа за това, какви очаквания да посочите на интервю за работа. Можете да вземете под внимание последното възнаграждение, което сте получавал в предходната си работа и да си отговорите - "На последната си месторабота получавах 1200 лева нето и не бих искал/а да получавам по-малко от това" . Разбира се, има и доста условности- може да сте били дълго време без работа или да нямате никакъв трудов опит. В такъв случай бихте отговорили по съвсем различен начин.

Много хора смятат, че е трудно да си намериш работа ако нямаш познати или приятели, които да те препоръчат. Истината е, че ако имате добре написано CV и се представите добре на интервюто за работа, бихте получили шанс да станете част от дадена компания. Повярвайте ми, добрите кандидати правят впечатление на всеки един работодател. В днешно време, добър кандидат в много от случаите се счита и за човек, който е мотивиран и позитивно настроен . Работодателите са все по-склонни да инвестират и обучават служителите си, за да могат те да бъдат максимално ефективни. Като експерт в областта на консултантските услуги по предлагане и намиране на работа вече 14 години в България, бих споделила с вас, че бихте могли да постигнете всичко, за което мечтаете тук в България. Само трябва да имате мотивация и да сте достатъчно търпеливи, за да преследвате вашите амбиции и цели.

 

СЪДЪРЖАНИЕ НА:
„Астреа Рикрутмънт“ е консултантска компания за подбор на персонал и временна заетост, създадена през 2007 година. Компанията има офиси в София, Велико Търново и Сърбия. За 13 години „Астреа“ успя да си партнира с над 400 български и международни компании в различни области и да намери работа на над 7000 човека.