"Платформата за търсене и предлагане на работа и стаж WorkTalent дава равен шанс на всеки един кандидатствал през нея да премине през първо предварително онлайн интервю, да се представи по-добре, да спечели конкурентно предимство и да привлече вниманието на отделите "Човешки ресурси" на компаниите. Като продължение на това добавихме и възможността кандидатите да се представят с видео визитка, без зададен сценарии, да се покажат и разкажат всичко важно за себе си", сподели Бисер Кунчев, съосновател идеен архитект на платформата в сутрешния блок на Дарик радио в "Дарик Кафе" и обяви голямата новина, че след като преди две години Dir.bg ми подаде ръка и инвестира в платформата за стажове "Идеалният кандидат", подкрепата им продължи и тя се превърна в такава и за обяви и за работа и стана WorkTalent".

"CV-то продължава да е важна и задължителна част в процеса на кандидатстване за нова работа, но по всичко личи, че вече е крайно недостатъчно, за да се представи един кандидат максимално добре. WorkTalent запълва тази празнина в комуникацията, чрез нейните инструменти - предварително онлайн интервю и видео визитка", продължи Кунчев. "Новината за старта на платформата беше посрещната с огромна симпатия от хора от различни области и професии. Преобладава мнението, че беше крайно време на пазара на труда да се появи и още една голяма платформа за работа, която да създаде желанието на хората да я ползват и да доведе до желания за всички краен резултат - кандидатите да си намерят нова и по-добра работа, а компанията да открие подходящите си таланти, така че и двете страни да са доволни."

Разговорът в "Дарик Кафе" продължи с въпроса на водещия Михаил Дюзев за профилът на компаниите, които участват на този етап на старта на WorkTalent, a отговорът беше: "В платформата можете да откриете компании от почти всяка една област, което да отговори и на търсенето в тях. На стартовата фаза проектът бе подкрепен от 22 водещи компании от различни сектори на бизнеса, а две седмици по-късно те вече наброяват почти 100, обявите пък са повече от 1 600 и са от широк спектър, за да може всеки да открие своята възможност за промяна".

Бисер Кунчев сподели и друг любопитен факт: "Обръщението ни към кандидатите в платформата е на "Ти" във всички служебни и навигационни текстове, а към компаниите е уважително на "Вие". Но и към двете страни не поставяме преграда или бариера и ще се опитаме да бъдем приятели или поне добри познати, а ние, хората които развиват проекта заставаме с лицата си, можем да бъдем открити публично във всяка една социална мрежа и всеки, който има нужда от кариерен съвет, въпрос или коментар, да може да ни открие, да го зададе и да получи добро отношение и полезен отговор."

"Алтернативата, която даваме на пазара на труда с инструментите си за кандидатстване, много бързо бе разпозната като ефективен и по-добър начин за представяне на кандидатите, а за компаниите да дава повече поводи за избор. Усещането на участниците в процеса е, че платформата WorkTalent е модерна, интуитивна, а с нея се работи бързо и лесно", сподели още Кунчев.

"Основна цел на платформата е да улесни процеса на търсене и предлагане на работа и стаж, както и да удовлетвори двете страни, участници в него. Вече работим в посока на разработването на технологични решения с изкуствен интелект, които още повече да го улеснят. Т.е. да свържем максимално добре изискванията на компанията със знанията и уменията на кандидатите, за да може всичко да се случи по-бързо. Желанието ни е, ако докажем и развием този модел, бързо да излезем извън България и да превърнем WorkTalent в платформа за международен обмен на кадри."

В заключителната фаза на интервюто, Бисер Кунчев се обърна към студентите в България и сподели: "Младите ни таланти трябва да са доста по-сериозни в отношението си към стажа в една компания и да го приемат като първа възможност за започване на сериозна работа, ако успеят да впечатлят компанията и да се превърнат в добри кадри в бъдеще", и завърши с финалните си думи в ефира на "Дарик" радио: "Искам да поздравя абсолютно всички компании, които подкрепиха WorkTalent в стартовата му фаза, както и всичките ни потребители към момента. Повярвайте ми, за всяка една страна ще има бъдеще в комуникацията през платформата WorkTalent".