На 2 ноември 2023, в Гранд Хотел Милениум София, беше отбелязана важността на темата за постигането на равенство между половете и насърчаването на разнообразна и приобщаваща работната среда в бизнеса в България по време на тържествената церемония по връчването на Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България 2023.

Форумът "Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване" се организира за втори път от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) в партньорство с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Снимка: Глобален форум на жените лидери

"Бих искал да поздравя Съвета на жените в бизнеса в България за изключителния принос за насърчаването на по-приобщаваща и справедлива бизнес среда. Европейската инвестиционна банка се гордее, че е партньор на тази отлична инициатива. Разнообразието, равнопоставеността и приобщаването не са просто идеи, те са ръководни принципи, които разпалват креативността, насърчават иновациите и проправят пътя към едно по-справедливо общество. Окуражаващо е да се видят инициативите, представени от всички участници в конкурса, които имат въздействие далеч отвъд работното място. Всички те допринасят за една по-просперираща България, където всеки човек, независимо от пол, възраст или малцинствена група, има възможност да се развива", споделя Кириакос Какурис, новият вицепрезидент на ЕИБ, който отговаря за дейността на банката в България.

"Броят на кандидатурите тази година надхвърли този от миналата и зад това има поне две положителни тенденции. Едната е, че отличията, които присъждаме заедно с нашите партньори от ЕИБ, стават все по-разпознаваеми и ценени от бизнеса и обществото. Вторият положителен сигнал, който виждаме, е че б

роят на положителните примери и инициативи в посока разнообразие, равнопоставеност и приобщаване като цяло се увеличава, каквато е и една от стратегическите цели на нашата организация", каза Цветанка Минчева, Председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Снимка: Глобален форум на жените лидери

Церемонията събра представители на водещи български компании и институции, както и посланици и политици, които активно се ангажират с насърчаването на многообразна и приобщаваща работната среда и недопускането на дискриминация. Тази година в надпреварата се включиха 39 организации и НПО-та с общо 53 вдъхновяващи проекта. Водещ на  галацеремонията беше актьорът Владимир Пенев.

Снимка: Глобален форум на жените лидери

Големите победители в отделните категории са:

  • Hewlett Packard Enterprise (HPE) с програмата "Многообразие и приобщаване" и Yettel България с проекта "Рамо до рамо" са големите победители в категория "Вдъхновяваща инициатива за многообразие, равнопоставеност и приобщаване на работното място" - раздел голяма компания
  • Сдружение ‚,Българска Хънтингтън Асоциация"" с проекта "Подкрепа за трудова дейност на хора с редки болести" бяха отличени като НПО в същата категория
  • Лидл България в партньорство с младежка фондация "Арете" с проекта "Образованието: ключ към успех", чрез който се отличават със стипендии за образование младежи от ромски произход и DXC Technology с проекта "DXC Dandelion", насочен към интегрирането на хора от аутистичния спектър са победителите във втората категория на конкурса "Вдъхновяваща инициатива за преодоляване на стереотипните нагласи и приобщаване на малцинствените групи и хора с увреждания"
  • ФАНТАСТИКО ГРУП с проекта "Екип Бъдеще", насочен към развитие на младите хора в сферата на ритейла, грабнаха приза в най-оспорваната категория "Вдъхновяваща инициатива за интеграция на младите хора и реализиране на потенциала им в България"
  • За втора поредна година L"Oréal България триумфира с "Националната програма "За жените в науката" в категория "Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти"
  • Hewlett Packard Enterprise (HPE) с програмата "Силата на Вдъхновението: HPE Women at Work Bulgaria и Женското Лидерство в Бизнеса" грабнаха Специалната награда за технологична компания в категорията "Вдъхновяваща инициатива за овластяване на следващото поколение жени таланти"

Голямата награда на организаторите - Отличителен знак на СЖББ отиде при TRANSPRESS с проекта "ПЪТ ЗА ДАМИТЕ" - перспективи и позитиви за кариерното развитие на жените в транспортно-логистичния сектор.

TRANSPRESS е първата българска транспортно-логистична компания, която развива целенасочено стратегия за привличане и развитие на повече жени в компанията и популяризиране на идеята в целия бранш у нас. Инициативата започва в края на 2021 година и продължава до днес.

Националните награди на СЖББ не само признават тези, които се ангажират с премахването на пречките пред жените в бизнеса, науката и интеграцията на малцинствените групи и хората с увреждания, но и подчертават значението на техния принос към бизнеса и обществото.

Поздравления за всички участници, финалисти и наградени и на техните вдъхновяващи проекти, които спомагат за утвърждаването на принципите на многообразие и равнопоставеност. Всеки от тях играе важна роля в постигането на нашата обща цел - по-добро и по-справедливо общество.

Снимка: Глобален форум на жените лидери

Искрени благодарности на независимото и професионално жури, което изрази своята подкрепа и уважение към участниците и техните проекти. Също така, искаме да изразим нашата благодарност към нашите спонсори, съмишленици и доброволци, които ни подкрепиха в тази важна инициатива.

Dir.bg е медиен партньор на събитието.