"За разлика от много други сфери, тук резултатът не се измерва в числа, а по ежедневната мотивация на хората, комуникацията и постоянната обратна връзка, която се обменя. Така аз си сверявам часовника от какво имат нужда хората, какво ще ги направи щастливи и как се чувстват след поредната ни инициатива. Ако говорим за индекс на щастие, всекидневните усмивки на колегите са моят измерител.", споделя Александра Методиева, която изпълва със съдържание и действия вълнуващата позиция Мениджър "Щастие" в холдинга Ocean Investments.

Коя е Александра Методиева?

Не съм по скучните представяния. По душа съм номад, който иска да преоткрива себе си и нови светове всеки ден. Имам две прекрасни деца, които всеки ден ми показват силата на малките неща. По образование съм статистик и педагог - нестандартна комбинация. Обичам, планината. Да бъда сред природата, високо, е не само мое хоби, но и начин на живот. Възхищавам се и имам особено страхопочитание към силата и възможностите, които планината предоставя.

В професионален план съм част от инвестиционния холдинг Ocean Investments - група от компании с бизнес фокус: киберсигурност, здравни технологии и недвижими имоти. В компанията заемам атрактивната и иновативна позиция Мениджър "Щастие". В семейството на Ocean Investments имам най-прекрасната мисия - да се грижа за щастието на моите колеги и съмишленици в творенето на добри дела. За да си Mениджър "Щастие", обаче трябва да не спираш да изследваш всичко и всички около теб, ето защо станах и част от този екип.

Снимка: Ocean Investments

Александра, разкажете ни, как се стигна до подобно нестандартно и иновативно предложение и каква беше Вашата първоначална реакция? Колко време Ви беше нужно, за да решите дали да приемете позицията?

В живота няма нищо случайно и правилните неща идват при нас, когато трябва. Заслугата да съм част от семейството на Ocean Investments е невероятния нюх на собственика на холдинга Атанас Симеонов и съдбата, която си знае работата. Към момента на нашето запознанство, нямах намерение да сменям своята професия и работно място, но след няколко вдъхновяващи разговора какво стои зад длъжността на тази роля, разбрах, че това е мечтаната професия за мен.

снимка: Личен архив

"Мениджър Щастие" е позиция, която звучи вдъхновяващо и зареждаща с позитивни емоции. Какви дейности обхваща и каква е Вашата роля в нея?

Ocean Investments се състои от близо 10 компании, а аз имам приятната задачада се грижа щастието да цари сред екипите на всяка от компаниите.

Щастието има ли граници?!, - Не! - така и аз приемам своята работа. Ежедневието ми е свързано с организирането на всякакви събития - тиймбилдинг, спортни занимания в офиса, изнесени офиси, лични срещи с колегите, грижа за общия дух, доброволчески кампании и благотворителни каузи, преходи в планината, бордови игри, посещения на различни културни мероприятия и много други.

В Ocean Investments сме издигнали здравето в основна ценност и спортът е неизменна част от нашия живот. Старая се максимално много време да прекарваме сред природата и така организирам събитията. Пренасяме офиса в хижа в планината или го изнасяме на морето. Правим горски преходи на изгрев слънце, а на залез, след работа, сме в планината. Всичко това до голяма степен резонира с мен самата и моят начин на живот. От опит знам, че споделената емоция е най-силна, а в природата нещата са магични. Най - вълнуващото за мен е свободата за реализиране на идеите, но още по - хубаво е, когато те оставят отпечатък в полза на другите.

Как реагираха Вашите колеги в холдинга, когато Ви представиха в тази вълнуваща роля?

Мисля, че голяма част от тях високо ценят тази позиция и прозорливия мениджърски нюх, който изпреварва времето. Приятна част от работата ми е, когато се запознавам с нов член на екипа и му казвам, че за нашата среща няма да е необходима предварителна подготовка или техника. Ние ще си говорим за малките и важни неща в живота. Винаги реагират с изненада, а след това си говорим все едно се познаваме от години.

снимка: Ocean Investments

От колко време сте "Мениджър щастие"? Споделете ни любопитна случка от Вашата работа досега?

Скоро ще станат две години, откакто съм на тази позиция. Питате ме за любопитна случка от работата ми? Та аз имам забавна професия! Трудно ще определя само една! За мен всяка споделена усмивка с колегите, всяко израстване в личностен и професионален план, е щастие.

Много от забавните случки се крият около организацията на тиймбилдинг събитията за компаниите. При нас те не влизат в стандартната рамка за такова мероприятие, а са винаги свързани с ценностите на компанията, водени са от споделеното време заедно, случването на добрини и излизане от зоната на комфорт.

Едно от първите събития, които трябваше да организирам, беше мениджърски тиймбилдинг (уточнявам мениджърски, заради по-специалната подготовка, която се изискваше). Идеята беше да извадим основния екип на Ocean Investments максимално от зоната на комфорт. Те "оцеляваха" над 48 часа в планински условия с пресечен терен. Нямаха никаква предварителна информация, освен това да вземат с тях своите тактически раници, за които проведохме специални обучения и лекции. Не знаеха къде отиват, какво ще правят и какво да очакват. По самия терен имаха много предизвикателства и задачи, с които да се справят заедно. С усмивка си спомням изумлението, когато разбраха, че ще бъдат настанени в изоставена планинска хижа, като трябваше да заслужат с работа и най-базовите удобствата там. Всичко това, разбира се, беше подготвено и изпитано от мен и професионален планински екип предварително. Някои от вас ще кажат, че това е твърде екстремно. Може би звучи така, но като преживяване, със сигурност беше едно от най-сплотяващите екипа. Когато човек излезе извън зоната си на комфорт, разбра колко важни са малките неща в живота - природата около нас, небето над нас, времето, прекарано заедно и възможността да си помагаме във всяка ситуация.

Подобна позиция изисква и това да бъдете психолог и да се опитвате да предугадите предварително проблем, който да предотвратите. Как събирате необходимата информация за всичко случващо се, така че да се намесите навреме?

Всеки има нужда от щастие, а то е избор. Информация не се събира. Хората сами я споделят с този, на когото имат доверие. За мен това е много ценно. Понякога чувствам, че помагам на хората да погледнат от различен ъгъл дадена ситуация, да сменят перспективата , мислите и решенията си, водени от щастието.

Имало ли е досега ситуация, в която служител на холдинга Ви е потърсил с молба за съдействие и да сподели, че не се чувства комфортно с нещо?

Моята професия е мениджър "Щастие", но трябва да отбележим, че освен щастливи моменти, колегите споделят с мен и лични, и професионални грижи и терзания. Вярвам, че минаваме заедно по-лесно през трудностите. Скоро проведохме поредна кръводарителска инициатива, при която голяма част от колегите се включиха, заради лични свои истории или такива, свързани с техни близки, които ми споделиха. Това са онези най-съкровени и лични моменти и съм щастлива, че колегите ми се доверяват и разбират сериозността на позицията мениджър "Щастие".

Какви са изводите, които направихте вследствие на Вашата работа до момента? По-сплотен ли е колективът на холдинга? До каква степен са измерими резултатите?

За разлика от много други сфери, тук резултатът не се измерва в числа, а по ежедневната мотивация на хората, комуникацията и постоянната обратна връзка, която се обменя. Така аз си сверявам часовника от какво имат нужда хората, какво ще ги направи щастливи и как се чувстват след поредната ни инициатива. Ако говорим за индекс на щастие, всекидневните усмивки на колегите са моят измерител. Цялостно нагласата ми към нещата, които правя е изключително позитивна, което винаги зарежда и мен самата. Нали знаете, каквото дадеш - това ще получиш.

Какви цели си поставяте в краткосрочен и дългосрочен план?

Щастието, не може да бъде цел, то е път. В дългосрочен план за мен е важно хората да върнат баланса между "давам и получавам". В глобален план той е тотално нарушен. В материалния свят хората загубиха ценностите си, дори често не си задават онзи любим въпрос "защо?". Някак поставят други идеали над основните. А от малките радости в живота човек може да си сглоби едно съвсем прилично щастие. В краткосрочен план в семейството на Ocean работим за това да изградим още по-добра среда за засаждане и отглеждане на щастие и ще бъдем негов преносител чрез каузите, зад които заставаме. В Ocean Investments имаме етичен кодекс с 5 фундаментални ценности, в които вярваме. Те са в основата на нашето ДНК и всеки ден ги живеем. Наша основна цел е да ги манифестираме по начин, по който всеки да се разпознае в тях. Това не са бизнес ценности, много повече са. Това е философия и начин на живот.

Ще започна със щастието, което е основна моя мисия и сме издигнали в наша ценност. Стремим се да създаваме атмосфера на приемственост, грижа и разбиране, където всеки да бъде удовлетворен, от това което прави и да се чувства щастлив.

Свобода е друга наша ценност, като вярваме, че свободния избор и свободното изразяване на мнение на всеки е изключително важно, но преди всичко я разбираме, като способността да носим отговорност.

Следващата е праведност, в чийто смисъл влагаме това в думите и действията си да бъдем водени от добри постъпки, да помагаме и да бъдем добрият пример.

Ние сме не само колеги, ние сме Задруга, следващата ни ценност защото се грижим За Другия и това ни сплотява, като семейство.

И на последно място, но не по важност, е ценността здраве. Тя е в основата на всичко, което правим. От няколко години насам активно работим за здравето на нашите служители, както за физическото, така и за менталното. За да сме щастливи, преди всичко трябва да сме здрави!

Смятате ли, че "Мениджър Щастие" би могла да се превърне в задължителна за всяка компания позиция?

Щастието не е първото нещо, което посочваме като изискване, когато търсим работа, но вероятно е един от най-важните фактори, за да продължим да се развиваме професионално в дадена посока или компания. Когато щастието е осъзнат избор на всеки в компанията, то тази професия неизменно ще стане задължителна.

Похвално е, че вашият холдинг дава пример с такава интересна идея, която със сигурност изглежда приложима в много бизнеси. Да очакваме ли и други подобни идеи от "Ocean Investments"?

С иноваторския дух, който влагаме в това, което правим, със сигурност ще има изненади.

 

* материалът е подготвен с подкрепата на Ocean Investments