Отговорност, организираност и умение да общуват с различни хора са само част от нещата, които младите хора учат по време на лятната си практика в Lidl. Към тях те добавят и още - увереност, че могат да се справят с различни задачи, умение да работят в екип, да запазват спокойствие в напрегнати ситуации, да не се притесняват да търсят помощ и да задават въпроси. Това е обратната връзка, която споделят участниците в миналогодишното издание на практикантската програма, когато общо 139 ученици взеха участие в нея.

Тази година тя ще се проведе за 9-и път и отново кани всички ученици в страната, навършили 18 години, да направят първите си професионални стъпки в Lidl и да кандидатстват на https://jobs.lidl.bg/ до 15 май. В рамките на 2 месеца - от 1 юли до 31 август, те ще работят в магазините на веригата и ще видят какво се случва в една международна компания. Нови знания и опит, нови приятелства и първите самостоятелно спечелени пари са част от предимствата на програмата. Към тях се добавя и реалната възможност за започване на постоянна работа.

Точно такъв е примерът на Георги Георгиев от Враца. Две поредни години той работи като практикант, а днес вече е младши зам.-мениджър филиал. Именно доброто му представяне е причината да го поканят да се присъедини за постоянно към екипа. "Преди практиката ми в Lidl не бях работил другаде. И това да ме похвалят, че се справям добре, беше голямо постижение за мен. Дори не си бях мечтал за нещо повече", разказва днес Георги, чиято нова роля - като част от ръководния екип на магазина, надхвърля и най-смелите му очаквания.

Отново от Враца са и другите хубави истории - Антония Миронова и Мая Савеска вече работят като касиер-продавачи. В Пловдив пък досегашният практикант Иван Димитров прави още по-голяма крачка напред и вече се обучава за регионален мениджър продажби. "Като практикант много пъти ми се налагаше да изляза от зоната си на комфорт, но точно това ми хареса и изгради много мои личности и професионални качества. Сега всичко е още по-интересно. Всеки ден ставам по-добър и с малки, но сигурни крачки вървя напред", разказва той.

снимка: Lidl

Освен реалния шанс да се превърне в перспективна работа обаче, най-ценното в практикантската програма на Lidl е, че дава добър професионален старт на младите хора, учи ги на отговорност и самостоятелност и формира у тях важни работни навици. "Станах по-отговорен в разпределението на парите си", споделя един от практикантите. "Вече живея с усещането, че мога да се справя с трудностите и различни непредвидени обстоятелства", допълва го друг. Давайки опит и увереност на младите хора, програмата напълно оправдава и своето мото - "На практика ти можеш всичко".

По време на двата летни месеца практикантите в Lidl учат кои са основните дейности и процеси в един магазин - как се работи с клиенти, кое е най-важното за стоките и тяхната подредба и много други. Преминават през различни онлайн обучения, а специален екип ги обучава и въвежда в работата. Едновременно с това те получават атрактивно заплащане, ваучери за храна от 80 лв., както и един ден отпуск за рожден ден, ако е в периода на програмата.

Повече за програмата може да научите тук

* съдържание на Lidl