Пловдив попадна в две престижни класации на "Файненшъл таймс" за най-добри места за правене на бизнес, съобщиха от общинския пресцентър.

Пловдив е един от десетте най-добри средно големи града на бъдещето в глобалната класация на "Файненшъл Таймс". Градът попада в две от класациите на престижното бизнес издание, за стратегическо привличане на инвестиции и за ефективност на разходите.

В класацията за тази година бизнес анализаторите на изданието са сравнили 116 средно големи града от цял свят по над 90 критерия. Основните показатели са: икономически и демографски фактори, човешки ресурси и качество на живот, ефикасност на разходите, свързаност, благоприятна среда за развитие на бизнеса и др.

Пловдив е единственият град в България, попаднал в топ 10 на престижната класация заедно с Монреал, Канада; Лион, Франция; Пърт, Австралия; Базел, Швейцария; Билбао, Испания; Йокохама, Япония и други. Пловдив се наложи като най-големият индустриален център в страната, а Тракия икономическа зона е една от най-големите зони в Югоизточна Европа. В нея произвеждат много български и международни компании с инвестиции "на зелено" за над 2 милиарда евро през последните 15 години, се посочва още в съобщението.