Краят на всяка една година е време за равносметка, но и за планиране на следващата. Всеки един бизнес е изправен пред сериозно предизвикателство. Изключително трудно е да се направи каквато и да е прогноза, но добрият мениджмънт изисква и адекватен анализ на ситуацията и по време на криза. Събитията са изключително динамични и се променят буквално за часове.

Все пак, всяка нова година идва с надежди за положителна промяна. Или поне така ни се иска. Тук някъде изплува приказката "Хубаво е да имаме позитивни очаквания, за да ни настигнат такива". Намираме се във времена, в които не всичко зависи от нас. Но, това което зависи, трябва да го направим всеотдайно, дисциплинирано и максимално зряло. Може би е настъпил моментът, в който всеки един е нужно да надскочи собствените си възможности, за да излезем накрая по-силни и единни.

През изминаващата вече седмица, се обърнахме към вас с въпроса - очаквате ли кризата на пазара на труда да се задълбочи през 2021 година?

  • 57% отговарят, че е по-вероятно да има още сътресения
  • 25% не вярват, че 2021 ще е по-добра с нещо от предходната
  • 4% споделят, че каквото и да се случи, няма да бъдат изненадани
  • 2% изпитват трудност за реална оценка на събитията

Виждате, че за съжаление преобладават крайно негативните очаквания. Това едва ли изненадва някого. Би било хубаво да има някой, който да ни убеди в обратното. Затова, поглеждаме с огромна надежда към вашите отговори, които виждат нещата далеч по-розово:

  • 8% искрено се надяват, че няма да има никакви други допълнителни усложнения
  • Ключов е отговорът на малко над 3% от анкетираните и в тях се крие разковничето за по-благоприятно решение на настоящите проблеми. А той е "С общи усилия, ще оставим кризата в миналото"

Ще обърнем специално внимание, именно на последното. Имаме огромна нужда от подобно мислене. И не само, за да преборим най-сериозния проблем на 2020. Решението на всички глобални и локални проблеми, изисква общи усилия. Не бъдем ли като един, не следваме ли ясни екипни правила, то негативният изход е неизбежен. Нека заедно се опитаме да поставим общи приоритети, да положим една добра основа, която и в бъдеще да дава позитивни резултати. Нека всеки сам се замисли какво би променил, за да се случи това?

Ще завършим позитивно, защото вярваме, че всички можем, заедно. Дано 2021 ни опровергае и 365 дни по-късно да отчетем повече приятни събития. Отминаващата 2020 нека да бъде един добър урок, който всеки е научил и си е направил изводите.

Участвайте активно в ежеседмичните ни анкети. Всяко мнение е важно и има смисъл.