"Човек се учи, докато е жив" - предполагам, че сте чували този израз стотици пъти, но това никак не е случайно. Тази добре позната на всички ни фраза всъщност стои в основата на още един от съвременните "трендове", а именно ученето през целия живот или lifelong learning. Днес това се смята за критичен фактор не само за личностното развитие, но и за изграждането на успешна кариера. Зад понятието lifelong learning всъщност стои идеята, че формалното образование е само една малка част от всичко, което човек научава през живота си. Начините човек да развие нови компетенции и/или да придобие нови знания са много, а с напредването на технологиите, ресурсите за това стават все по-достъпни. Затова единственото, от което се нуждаем, е желание и малко свободно време!

Ползите от това да не спираме да се развиваме са много, но нека обобщим някои от основните неща, които процесът на учене през целия живот може да ни донесе като позитиви:

- Функционалност - у дома и на работното място, за да функционираме ефективно в динамиката, в която живеем, изграждането на нови умения трябва да се превърне в константа в нашето ежедневие.

- Удовлетворение - придобиването на нови знания и компетенции определено може да събуди чувството на удовлетвореност у всеки един от нас, да ни зареди положително и да ни мотивира да продължаваме да се самоусъвършенстваме.

- Конкурентоспособност - кариерното развитие е неизменна част от нашия живот. За да се преборим за желаната позиция обаче, ние трябва да изпъкнем сред стотици други кандидати. Един от сигурните начини за това, е да придобием компетенции и/или знания, с които другите не разполагат. В този случай, разбира се, те трябва да бъдат съобразени с целите, които си поставяме и със сферата, в която искаме да се развием.

- Лидерство - всеки иска да бъде уважаван и мнението му да бъде високо ценено било то в приятелския кръг или на работното място. Изявените лидери са най-често тези, към които можем да се обърнем за съвет, от които бихме потърсили помощ..или иначе казано, това са хората, които знаят и могат много неща. Разбира се, има и други качества, които са определящи за добрия лидер, но компетентността е един добър старт!

- Социална информираност - за да сме наистина съпричастни към другите, да увеличим социалната си информираност и да изградим стабилни взаимоотношения, трябва целенасочено да изследваме идеи и перспективи, които се различават от нашите. Това е критично не само за здравето на взаимоотношенията ни с останалите, но и за личностното ни развитие. Това ни позволява да се запознаваме с нови идеи, да разглеждаме предизвикателствата под различен ъгъл и да бъдем по-гъвкави в социална среда.

- Дълголетие - научните изследвания сочат, че процесът на самоусъвършенстване и учене през целия живот е един от най-добрите начини, да постигнем дълголетие. Доказано е, че активният и буден ум е предпоставка за по-дълъг и пълноценен живот.

За да направим ученето и самоусъвършенстването пълноценна част от нашето ежедневие, е важно да познаваме и подходящите механизми за това. Ето и някои от хитрините и техниките, които ще улеснят интегрирането на този процес в нашето ежедневие:

- Четене - може би най-разпространеният метод за придобиване на нови знания. Потърсете информация онлайн (например в Google Scholar) за неща, за които искате да знаете повече, попитайте приятелите си за книги, които са им били интересни и полезни и преди всичко бъдете любопитни. Задълбочете се в интересна за вас тема и не спирайте, докато не сте я изчерпали!

- Социална среда - хората, с които общуваме в ежедневието си, могат да бъдат много ценен източник на информация. Затова е важно внимателно да подбираме средата, в която "виреем", за да можем и ние самите да процъфтяваме и да се обогатяваме.

- Предаване на знания - не е нужно да се посветим на учителската професия, за да учим и обогатяваме хората около нас. Предаването на информация е един от сигурните начини да затвърдим онова, което вече знаем и можем.

- Експериментиране с нови начини за учене - всеки един от нас има свой начин за лесно и ефективно усвояване на информация. Според това какво искаме да научим или каква компетенция искаме да придобием както и според собствените ни "ресурси" можем да изберем начин и/или обстановка, които са най-подходящи за нас.

- Учебна група - намерете учебни групи онлайн (виртуално или на живо), където можете да си срещнете с хора с различни опит, таланти, знания и интереси. Това е един добър начин както да придобием нови знания и умения, така и да разширим социалния си кръг.

- Работната среда - повечето професионални роли включват известна степен на обучение независимо дали става въпрос за обучение на работното място, семинари или други образователни механизми. Изграждането на кариера в активно развиваща се област ще ви гарантира непрекъснато обучение и развитие на вашия набор от умения.

- Направете го приоритет! - това е може би най-ключовият апект. Не продължавайте да казвате "един ден". Независимо дали сте учител, ученик, професионалист или др. - направете ученето приоритет в живота си!

Да се учим и да се самоусъвършенстваме всеки ден е ключът към това да се чувстваме добре, да се развиваме успешно в професионален план и да бъдем активна част от обществото. Именно затова е важно да инвестираме дори малка част от времето си всеки ден, за да прочетем интересна статия, да се захванем с ново хоби или да обсъдим вълнуваща идея!

"Знанието само по себе си е сила." - Френсис Бейкън

СЪДЪРЖАНИЕ НА:
Българска Конфедерация по Заетостта е неправителствена организация, която обединява експертиза на водещите компании в сферата на HR услугите в България, съчетава креативност, иновативност, модерни дигитални решения, адаптивност и отвореност към новостите в световен мащаб. Организацията въвежда и популяризира всички добри практики за управление на персонала и HR услугите. Променя и подобрява модела на HR бизнеса, популяризира услугите и възможностите на своите членове.