Саудитска Арабия строи футуристичен мегаполис с говорещи роботи и летящи таксита, но за стотици хиляди души притежаването на къща остава почти непостижима цел, пише в анализ Ануж Чопра от Франс прес, цитиран от БТА.

Жилището е потенциален показател за обществено недоволство в страната, където домовете на достъпни цени остават недостижими за мнозина. Това е голямо предизвикателство за принца престолонаследник Мохамед бин Салман, който се стреми да реформира прекалено зависимата от петрола икономика.

В продължение на десетилетия кралството, където нямаше данъчно облагане, отпускаше безлихвени жилищни заеми.

С края на социалната държава обаче то вече насърчава ипотечни заеми в рамките на спорна промяна в политиката, която може да засегне средната класа.

39-годишният университетски преподавател Абдула, който е баща на три деца и наемател на апартамент в Рияд, мечтае да построи своя къща в предградие на столицата.

След като чакал десет години за безлихвен заем от Фонда за жилищно развитие към министерството на жилищното строителство, той казва, че бил насочен към търговска банка за заем от 445 000 риала (119 000 долара). Отделно е взел заем за парцел в размер на 350 000 риала.

Фондът се е съгласил да му възстанови една четвърт от заема за 450 000 риала, но парите не са му стигнали и строежът е спрял през май.

Сумите са поглъщали около половината от месечната му заплата от 20 000 риала (5300 долара) заради повишаване на жизнения стандарт. "Системата (с ипотечни заеми) унищожава средната класа, задушава ни", казва той пред наполовина построената си къща и настоява да се върнат безлихвените заеми.

"Двойно напрежение"

Тези граждани от средната класа казват, че се затрудняват да изплащат заемите си откакто бяха понижени държавните субсидии върху водата, електричеството и бензина и беше въведен ДДС от 5 процента.

41-годишният чиновник Маджид смята, че няма да успее да изплати лихвен заем със заплатата си от 14 820 риала (3950 долара), която е малко над средната заплата в страната.

Той е един от включените в списък на чакащи на Фонда за безлихвени заеми. По официални данни в него са записани 500 000 души. Окончателно решение по казусите им се очаква през 2020 г.

За да се излезе от тази жилищна криза, трябва "да се стимулира финансирането на частния сектор и да се намали дългогодишната зависимост от субсидиите", заявява саудитският експерт Наджах ал Отаиби.

Саудитска Арабия е изправена пред икономически затруднения. Очаква се през 2019 г. бюджетният дефицит да достигне 35 милиарда долара, което е 4,2 процента от БВП.

"Има двойно напрежение: първо, трябва да се осигурят жилища на достъпни цени на младото поколение, което страда от по-високия стандарт на живот и намалени субсидии, второ, трябва да се увеличат кредитните продукти и да се насърчи нарастване на потреблението", обяснява Карън Йънг от Америкън ентърпрайс инститют.

Правителството уверява, че се стреми да установи партньорство с частния сектор за построяване на около 1,5 милиона жилища на достъпни цени.

"Гняв"

Достъпът до жилище е един от крайъгълните камъни на програмата за реформи "Визия 2030" на принца престолонаследник.

Около 50 процента от населението от 20,7 милиона саудитци са били собственици на жилището си през 2017 г. Програмата си поставя за цел този дял да достигне 70 процента през 2030 г.

Кралството иска също до 2020 г. да намали цената на средната къща до пет пъти средния годишен доход в сравнение с 10 пъти през 2015 г.

Министерството на жилищното строителство задейства няколко програми за смекчаване на кризата и иска да увеличи общата сума на заемите на 502 милиарда риала (133 милиарда долара) до 2020 г., в сравнение с 290 милиарда риала през 2017 г.

Някои саудитци обаче са недоволни от големи проекти като мегаполиса НЕОМ за 500 милиарда долара в северозападната част на кралството.

През 2011 г. покойният крал Абдула отпусна 250 милиарда риала на министерството на жилищното строителство. Смята се, че тази мярка е целяла да успокои общественото недоволство в момент, когато регионът беше обхванат от демонстрациите на Арабската пролет.

"Къде обаче са отишли 250-те милиарда риала?", питат саудитците в социалните мрежи.

Маджид, който от години чака заем от Фонда, може да наеме само едно малко жилище.

"Когато осемгодишната ми дъщеря трябва да се преоблича пред братята си ме е срам, че нямам по-голяма къща. Това ме ядосва", казва той.