Цените на жилищата в Обединеното кралство се повишиха изненадващо силно до 6-месечни върхове само месец преди страната да напусне Европейския съюз, показват данни за февруари на големия ипотечен кредитор Halifax, цитирани от БНР. Според икономисти обаче ежемесечният жилищен индекс на Halifax е силно волатилен, като несигурността около процеса на Брекзит вероятно ще продължава да се отразява негативно на пазара на недвижими имоти.

Цените на жилищата скочиха през февруари с цели 5,9% спрямо януари, когато се понижиха с 3 на сто, като това представлява най-солиден месечен ръст от 80-те години на миналия век. Осреднените цени на жилища във Великобритания нараснаха през февруари до 236,8 хил. британски лири спрямо 223,629 хил. лири през януари.

Спрямо година по-рано индексът на Halifax за британските жилищни цени нарасна през февруари с 2,8% след повишение с 0,8% през януари, достигайки най-високо ниво от шест месеца насам.

Повишение на жилищните цени с 1,8% има през последните три месеца (периода между декември 2018-а и февруари 2019-а) спрямо предходните три месеца (септември - ноември 2018-а).

Говорител на ипотечният кредитори заяви, че месечният ценови ръст е отчасти в резултат на рязкото понижение с 3% в началото на годината. Той също така отбеляза за наличието на несъразмерно голямо увеличение на продажбите на жилища в Югоизточна Англия, където цените обикновено са по-високи от други места в Обединеното кралство. "Това изигра важна роля за силния ценови ръст, като се има предвид значението на региона", допълни той.

Ръсел Гели, който е управляващ директор на Halifax, пък заяви, че цените на жилищата са се повишили на месечна, на годишна и на тримесечна база за първи път от октомври миналата година. "Годишният ръст на цените на жилищата от 2,8% е в рамките на нашите очаквания, но е сравнително по-слаб в сравнение с 2015-а и 2016-а година, когато средният темп на растеж беше около 8,3 на сто", отбеляза той и допълни: "Недостигът на жилища за продажба също изигра важна роля в подкрепа на цените в сектора".

Британският пазар на жилища се забави преди Брекзит, въпреки че някои показатели напоследък, включително повишаването на одобрените ипотеки, предполагат за наличието на по-голям интерес сред купувачите, макар и не от мащаба на ценовия скок, отчетен от Halifax.