По-слабата конкуренция и по-големите запаси превръщат тази седмица в "черния петък" на пазара за жилища в САЩ, информира сайтът "Маркетуоч", като се позовава на проучване.

Според данните на платформата за продажба на жилища Риалтор. ком (Realtor.com) тази седмица е най-доброто време за покупка на дом в САЩ. Общо 41 от 53 пазара в САЩ отчитат, че купувачите се сблъскват с по-слаба конкуренция и по-голямо предлагане през този период.

Много хора пускат за продажба и купуват жилище от началото на пролетта до към края на лятото, казва Джордж Ратю, старши икономист в Риалтор.

До есента повечето семейства с деца искат да са ги записали в съответното училище, така че след това пазарът отчита спад на активността.

Като цяло купувачите имат с 26 процента по-малка конкуренция на всички пазари, а запасите се увеличават с 6,1 на сто през първата седмица на есента спрямо средностатистическата седмица на годината. Това е най-забележимо в в регион Запад на САЩ, където конкуренцията при покупката на жилища е по-слаба с 29,6 процента, следват регионите Среден Запад (28,5 на сто), Северозапад (28,2 процента) и Юг (26,2 на сто).