Южна Корея обяви днес, че ще осигури над 132 000 нови жилища в Сеул до 2028 година, информира Ройтерс.

Това ще бъде постигнато чрез смекчаване на ограниченията за височина на строителството и преустройство на военни обекти и други държавни недвижими имоти в жилищни сгради.

Мярката е 23-ата, предприета от правителството на президента Мун Дже-ин за охлаждане на цените на жилищата в Сеул и прилежащия му регион. Цените на продажбите и наемите непрекъснато скачат въпреки строгите ограничения върху ипотеките и по-високите данъци за недвижимите имоти.

Финансовият министър Хон Нам-ки съобщи, че държавното голф игрище "Терън", военната база Кемп Ким в централната част на Сеул, както и учебен шофьорски полигон в западната част на мегаполиса ще бъдат преустроени в жилищни сгради.

Освен това ще бъдат смекчени ограниченията за височина в строителството, за да се насърчи престрояването на стари апартаменти в централен Сеул.

Стабилизирането на цените на недвижимите имоти е най-голямата политическа цел в обществен интерес и водещият ни приоритет, заяви Хон.

Цените на жилищата в Сеул са скочили с 44 процента през последните три години, което е най-бързият темп на поскъпване в света, сочат статистически данни.