Апартаменти "капсули", наематели, прогонени от увеличението на цените (...), наемите в Испания след кризата хвърчат нагоре, а това буди страх от нов "балон" в страна, която вече и без това е травматизирана от срива в сектора на недвижимите имоти, информира Франс прес, цитиран от БТА.

Все повече испанци са принудени да сменят жилището си, особено в Мадрид и Барселона, тъй като наемът им е станал прекалено скъп.

"Хора, които са живели през целия си живот в един квартал, трябва да се преместят в квартали в периферията, където наемите са съвместими с бюджета им", казва Марта Монтеро, говорител на асоциация за жилищното право в Мадрид. 

През второто тримесечие на годината наемите в Испания са се увеличили с 15,6 процента за една година, по данни на портала за недвижими имоти Idealista. От 2010 година увеличението е с 35 процента в Барселона и с 30 процента в Мадрид.

"Всеки път, когато напускам даден апартамент, цената му след това се вдига с 50 до 100 евро на сайта на Idealista", каза Анхел Серано, технологичен консултант, който се е премествал 6 пъти за седем години в Мадрид.

Дори правителството се ангажира с търсене на решение на проблема и новият премиер на Испания Педро Санчес обеща закон за правото на жилище, който все още не е ясно очертан. Няколко направления от бъдещия закон обаче са вече определени и едно от тях е увеличение от 3 на 5 години на минималната продължителност на договорите за наем.

Този скок в цените на наемите се случва, когато Испания все още носи белезите от икономическата криза през 2008 година. Тя бе допълнително утежнена от балона на недвижимите имоти, който предизвика изгонването на хиляди задлъжнели семейства след покупката на жилище на кредит.