Съвместна компания с участието на "Ню Бояна филм" има намерение да инвестира 50 млн. евро в изграждането на голямо филмово студио край Солун, съобщава порталът "Мъниревю" (moneyreview.gr).

Очаква се скоро да бъде разгледано искането на компанията "Василика Термис" проектът й да получи статут на инвестиция от голямо значение. Според плановете студиото ще бъде изградено в солунското предградие Терми върху обща площ от 30 декара на терен от общо 80 декара, където някога са се намирали зърнени складове.

"Василика Термис" е свързана със студиото и продуцентска компания "Ню Бояна Хеленик" (Nu Boyana Hellenic) - партньорство между "Ню Бояна Филм" (бившата Студия за игрални филми "Бояна" в София) и базираната в Ню Йорк компания "Йорк Филм Студиос".

"Василика Термис" и "Ню Бояна Хеленик" принадлежат на бизнесмена Янис Калафатис и на съдружника му Ярив Лернер, който от стоя страна контролира "Милениум Медиа", една от най-големите независими филмови компании в Холивуд.

Пред "Катимерини" Калафатис съобщи, че съвместната компания вече е инвестирала 8 млн. евро в Солун, като се предвижда да бъдат вложени още 30 млн. в сграден фонд и около 10 млн. за техническо оборудване.

Освен това компанията ще отвори офиси и центрове за постпродукция в Атина, по-конкретно в района на бившето летище "Елинико", където вече е придобила недвижим имот.

Съвместното дружество вече е завършило в Гърция снимките на серия известни филми, сред които "The Enforcer" с Антонио Бандерас и "Непобедимите 4" (The Expendables 4) с Джейсън Стейтъм и Силвестър Сталоун.

"Имаме амбицията в Гърция да изградим инфраструктура, която да направи още по-лесно привличането на големи продуцентски и интернет компании като "Нетфликс", "Дисни" и "Парамаунт", казва Калафатис.