Истински бум на строителството е регистриран в Благоевград, но паралелно с това растат и цените на имотите. Най-голямо е предлагането на жилища ново строителство, като цената започва от 500 евро на квадратен метър.

В града предлагането на апартаменти е голямо, търсенето също, но цените са непосилни за повечето купувачи, съобщи БНТ.

Гледам, че доста нови къщи се строят, нови кооперации. Мисля, че все повече хора искат да живеят в големия град, не в малките населени места, тъй като икономиката е по голяма, има предлагане на работа. И затова цените са толкова високи, смятат хора, решили да купуват ново жилище.

"Много са високи цените, може би, никой не иска да ги сваля. И заради това те се колебаят и трудно се взимат апартаменти, защото има търсене, затова са и високи цените, но тези пък които търсят, искат да купуват на по-ниски цени. Новото строителство всички продават над 500 евро на квадрат и така се разминават помежду си. Ако не свалят малко от цената, не се получава сделка", коментира брокери.

В Благоевград се търсят малки апартаменти до 40 хиляди евро, а такива почти няма на пазара. В повечето случаи те се търсят с цел да бъдат отдавани под наем. Плащането им става предимно с кредит, а не с налични средства.

Според брокерите цените на жилищата в Благоевград ще тръгнат постепенно надолу през есента. За целта обаче и продавачи и купувачи трябва да отстъпят в своите искания.