Позиционираната в Дубай строителна компания, която помогна за изграждането на най-високата сграда в света - Бурдж Халифа ("Кулата на Халифа"), и други инженерни чудеса в Обединените арабски емирства (ОАЕ), обяви днес, че ще влезе в ликвидация. Това е последната стъпка от продължителния крах, предизвикан от икономическата криза в страната преди десетилетие и ускорен от коронавирусната пандемия, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Арабтек холдинг Пи Джей Ес Си (Arabtec Holding PJSC) съобщи това, след като вчера сред строителите се разпространяваха имейли, намекващи, че краят на фирмата е дошъл. Въпреки опитите да се измъкне от хаоса, оставен от финансовата криза в Дубай през 2009 година, компанията завърши миналата година със стотици милиони долари дълг и загуби.

Председателят на борда Уалид ал Мухаири заяви, че след години на неуспехи икономическото забавяне от пандемията сериозно е засегнало проектите на компанията.

Снощи Дубайският фондов пазар спря търговията с акции на Арабтек.

Строителството на високия 828 метра небостъргач Бурдж Халифа започва на 21 септември 2004 г., като сградата е част от новоизградения комплекс Даунтаун Дубай, разположен в близост до главния търговски квартал на града и заемащ площ от 2 кв. километра.

Сградата има общо 162 етажа. До 108-ия етаж се разполагат 900 частни жилища, а на 76-ия етаж има открит басейн. Останалите етажи, с изключение на 122, 123 и 124, са заети от офиси. На 124-ия етаж се намира наблюдателната палуба (външна и вътрешна), от която се разкрива изумителна гледка към града.