Kрай улица "Сребърна" в кв. "Хладилника" започва строителството на 24-етажен комплекс от две съединени сгради. Кръстен Twin Tower, той ще разполага с 289 умни домове, над 40% озеленени площи, повече от 2000 кв. метра обслужващи зони.

Инвеститори в проекта на стойност 120 млн. лева са "Главболгарстрой" и "Смарт консултантс". "Главболгарстрой" е и главен изпълнител.

Със символична първа копка във вторник бе даден старт на строителството на комплекса, чиято разгъната застроена площ е 520 000 кв. метра на терен от 9 декара.

След символични три загребвания на багера, бяха положени три камъка, олицетворяващи Светата троица. В церемонията учатваха Ирослав Нейчев, изпълнителен директор и член на УС на "Главболгарстрой" АД; Радослав Котларов, изпълнителен директор на "ГБС Инвест", Константин Бобчев и Иван Горанов, управляващи съдружници в "Смарт консултантс", както и много гости.

Пусков срок

Предвижда се сградата да е готова в средата на 2028 г., каза пред журналисти Радослав Котларов. Интересът е голям. Котларов разкри, че половината апартаменти - 150, вече са резервирани.

Цената на апартаментите започва от 1800-1900 евро без ДДС на квадратен метър и в зависимост от етажността и вида на апартамента цената се променя, отбеляза Котларов, като уточни, че жилищата се предават по БДС с включени термопомпи за енергоефективност и подово отопление.

Радослав Котларов, изпълнителен директор на "ГБС Инвест"

Строителството няма да допусне компромис с изпълнението. Работим изцяло с европейски доставчици, заяви на свой ред Иван Горанов. Той определи осигуряването на квалифицирана работна сила като най-голямото предизвикателство пред изпълнението на проекта.

Наскоро по време на конференцията "Недвижими имоти & бизнес" в УНСС Радослав Котларов изрази увереност, че големите строителни компании трябва да бъдат катализатор на положителна промяна в градската сред. Тогава Котларов отбеляза, че новият комплекс Twin Tower променя облика на градската среда в столицата и предлага редица удобства за бъдещите собственици.

Две сгради събрани в една

Проектът залага на нетрадиционна форма, във вид на книга, отворена към ул. "Сребърна". Висока сграда, с много зеленина. Всъщност две сгради, събрани в една, като близнаци - затова и името е Twin Tower. А връзката между тях е проектирана, за да отвори пространство за добрата енергия, според замисъла на създателите.

Построени по този начин, двете сгради освобождават площ за отдих, за рекреационни дейности. Комплексът е съставен от умни системи за управление с висок клас интериорни решения, осигурява удобства като търговски обекти, детска площадка, басейн, зала за събития, зони за спорт.

Целта ни е да докажем, че и в България се правят хубави неща, каза Иван Горанов.