Управителят на Bank of England Марк Карни предупреди британското правителство, че цените на недвижимите имоти биха могли да се понижат от 25 до 35 процента при най-песимистичния сценарий на Брекзит без споразумение, съобщиха днес британските медии.

Вчера в края на деня той представи пред съвета на министрите няколко варианта на това, което би могло да се случи на британската икономика, особено ако не бъде постигнато споразумение между Лондон и Брюксел за Брекзит.

При най-песимистичния сценарий цените на недвижимите имоти ще се понижат от 25 до 35 процента, нивото на безработицата ще нарасне от 4 процента в момента до 10 процента, а въздушният транспорт между Великобритания и ЕС ще бъде блокиран.

Британските медии оповестиха с ужас тези данни в петък сутринта, но един министрите, присъствали на срещата, каза пред вестник "Гардиън", че става дума за работна хипотеза на Карни. "Той не твърдеше, че всичко това ще се случи, но сме съгласни, че трябва да имаме предвид най-лошия сценарий", посочи пред вестника министърът, пожелал анонимност.

Този песимистичен сценарий, представен от британските медии, прилича на съставения от централната банка миналата година с цел да направи "тестове за устойчивост" на банките. Това е теоретично упражнение, което има за цел да определи дали големите банки в страната ще могат да устоят на едно катастрофален обрат в конюнктурата.