През миналата година чужденци са купили в Черна гора недвижими имоти на стойност 169,99 милиона евро, което е с 12,6 милиона евро по-малко от предходната година, и най-големите купувачи са руснаци, сърби и турци, сочат публикувани днес данни на централната банка, цитирани от сайта СДМ.

Граждани на Руската федерация са купили имоти за 39 милиона евро, което е на същото ниво като предходната година, следвани от сърбите, купили имоти за 16,6 милиона евро и от турците, похарчили 12,7 милиона евро за имоти в Черна гора.

Миналата година на пазара на недвижими имоти в Черна гора се появиха жители на Косово с 4,39 милиона евро, а също и граждани на Албания, купили имоти за почти два милиона евро.

Пазарът на недвижими имоти в Черна гора е интересен за тези, които искат да се преместят там за постоянно или поне да се сдобият с ваканционен дом. Той има потенциала да предложи идеалната комбинация от сравнително ниски цени сега и поскъпване на жилищата в бъдеще, сочи доклад на анализатори от montenegroguides.co. Четири са основните фактори за това:

- От получаването на независимост през 2006г., Черна гора има стабилно правителство, което дава приоритет на инвестициите, туризма и имиграцията.

- Природната среда, съчетана с тази стабилност, привлича огромно количество чуждестранни инвестиции за развитие на хотели и курорти.

- Узаконено е правото за пребиваване на чуждестранни граждани при покупка на имот.

- Относителната близост на страната до Русия, Турция и Близкия Изток означава, че има разнообразен микс от чужденци, които искат да се присъединят към пазара на недвижими имоти в Черна гора.