Близо 30 000 сделки с имоти са сключени през 2019 г. в София, което е ръст с 5,4%, показват данни на Агенцията по вписванията.

Само през последното тримесечие на годината са вписани продажбите на 9587 имота, което е увеличение с 5,2% спрямо същия период на предходната, пише в. "Труд".

Това е и най-големият брой сделки в София през четвъртото тримесечие на годината от световната финансова криза през 2008 г. насам. Третото тримесечие на миналата година също беше най-силното за пазара на имоти от кризата насам. В Пловдив само през последното тримесечие на миналата година са регистрирани 5045 сделки с имоти, което е ръст със 7,8% на годишна база. За цялата година в Пловдив са регистрирани 15 221 сделки с имоти, сочат данните на Агенцията по вписванията. Като е важно да се подчертае, че в Агенцията по вписванията не се регистрират сделките "на зелено", те се отразяват при окончателно завършване на сградата и прехвърляне на собствеността.

А броят на сделките на етап "в строеж" нараства. Последното тримесечие на миналата година е било силно за пазара на имоти и за двата най-големи черноморски града в страната.

Във Варна сделките с имоти се увеличават с 8% на годишна база, а в Бургас ръстът е с 5,2%. Регистрираните продажби на имоти в двата града нарастват и за цялата година. В морската столица за година са сключени близо 13 000 сделки с имоти, което е ръст с 1,7%. В Бургас сделките с имоти са 6697, като се увеличават с 6,4%. В цялата страна през четвъртото тримесечие на миналата година са сключени общо 63 920 сделки с имоти, което е ръст с 1,4% спрямо същия период на предходната година, показват данните на Агенцията по вписвания.

За цялата 2019 г. в страната са регистрирани 211 529 сделки, като броят им остава на приблизително същото ниво като през предходната година. В повечето големи градове в страната има ръст и на вписаните законни и договорни ипотеки през четвъртото тримесечие на миналата година. В София за тримесечието са вписани 4821 ипотеки, като броят им нараства с 2,3% на годишна база.

Подобна е ситуацията и в Пловдив, където вписаните ипотеки се увеличават с 4,9% през четвъртото тримесечие. Във Варна през тримесечието са вписани 1382 ипотеки, което е повишение от 4,7% на годишна база.