Постигната е договорка нюйоркският хотел "Плаза" да бъде продаден за 600 милиона долара, съобщиха американските медии, цитирани от ДПА.

След години на преговори двама инвеститори се готвят до 25 юни да финализират сделката за купуване на хотела. В САЩ хотелът, който се намира край Сентръл парк в Манхатън, е историческа забележителност от национално значение. "Ню Йорк таймс" се позовава в съобщението си на един от директорите на компанията продавач, групата "Сахара".

За кандидат-купувачи се сочат инвеститорът от Ню Йорк Шахал Хан и Камран Хаким, по произход иранци и едни от най-едрите частни собственици в Ню Йорк в сферата на недвижимите имоти.

"Плаза" отваря врати през 1907 г. Построяването му е струвало 12,5 милиона долара. Това е единственият американски хотел, обявен за историческа забележителност от национално значение. Появява се в няколко филма, сред които "Сам вкъщи-2" и "Север-северозапад".

През 1988 г. като строителен предприемач президентът на САЩ Доналд Тръмп купува сградата, която е с 19 етажа и 282 стаи. Впоследствие я губи след процедура по обявяване на фалит през 1992 г.

През 2005 г. хотелът е ремонтиран и част от него е превърната в луксозна жилищна сграда. Оригиналният вход, лобито и ресторантът "Палм корт" остават непроменени.

Нощувка в обикновена стая струва 800 долара, а в най-луксозната около 30 000 долара.