Повишеното потребление накара търговците на дребно да купуват земя за разширяване в национален мащаб, казва Синзиана Опреа, служител в Colliers International Romania. 

"Пазарът на земя в Букурещ и други големи областни градове се дължи напоследък на вторични сделки с недвижими имоти, след като някои предприемачи решиха да се откажат от планираните проекти. По-рано тази година, полската компания Echo купи около 5 хектара с намерение да изгради голям търговски център. В момента тази земя вече е препродадена и на нея се изгражда хипермаркет Carrefour с търговска част ", каза Опрея, цитирана от zf.ro. 

Според нея, подобни случаи има и в Брашов, където голям търговски център и прилежащата към него земя са били продадени на гръцки търговец за изграждане на хипермаркет Jumbo.

"Пазарът на земя в Румъния преминава през динамичен период.  Все още има много свободни терени, които могат да бъдат използвани за продажбата на търговци на дребно, които са в процес на разширяване или на инвеститори, които могат да реализират съвместни проекти ", каза експертът. 

Според нея, през настоящата година обемът на сключените сделки за първи път ще надхвърли този от 2008 година, първата година на кризата.