В четвъртък ще се проведе граждански протест, организиран от Инициативен комитет, срещу изграждането на 120-метрова сграда в жилищна зона, в противоречие със законовите изисквания. Това се случва за втори път след есента на миналата година, когато повече от 50 живеещи в района подписаха протесна декларация. 

Това пишат до медиите хората от комитета. Според тях, обектът се строи без валидно разрешение за строеж, което прави строителството незаконно.

"Прокуратурата започна проверка по случая, като включително вече е била на мястото на обекта. Считаме, че се извършват нерегламентирани строително-монтажни дейности и в съседни имоти. Почти цялата площ между улици "Златен рог", "Вискяр" и "Тодор Ночев" е вече разкопана, а за тези терени все още тече дело относно изменения в устройствения план.

Междувременно инвеститорът загради и част от улица Златен рог, като поставените бетонови заграждания представляват пречка и опасност за шофьорите. Оказа се, че тази част от улицата е предоставена на строителя за поставяне на кран по време на строителството, а след това същата публична общинска собственост ще се превърне в площадче към новата сграда", пишат от Инициативния комитет.

Хората от квартала не приемат и плановете на общината за изграждане на кръгово кръстовище на две нива на бул. "Черни връх" и "Баучер". Те смятат, че не е редно с обществени средства да се строи инфраструктура, обслужваща транспортно достъпа до небостъргача и планирано ново високо строителство в квартала, която ще затрудни трафика по вътрешнокварталните улици, ще забави трамвайното движение и ще отнеме от зелените площи.