Поскъпването на имотите оказва натиск върху дребния бизнес в Германия, принуждавайки търговците и занаятчиите да се изнесат от централните части на градовете, съобщи асоциацията на търговците на дребно Ха Де Е (HDE), цитирана от ДПА.

"Свидетели сме на повишаване на наемите особено в централните части. Стават труднопоносими за малките компании", казва главният изпълнителен директор на асоциацията Кай Фалк.

Някои търговци са принудени да напуснат пешеходните зони, обособени в много германски градове, допълва той.

"Това се случва във всички сектори", отбелязва Фалк.

Той изтъква, че търговците веднага са отчели намаляване на посетителите си, когато са се изнесли от градските центрове. Освен това те изпитват натиск и от онлайн търговците.

Положителното според Фалк е, че силната германска икономика през последните години е помогнала проблемът с високите наеми да бъде смекчен.

Германската конфедерация на занаятчиите (ZDH) също обръща внимание на вдигането на наемите и поскъпването на имотите след проучване, обхванало 5000 компании.

"Пекарите, месарите, обущарите и шивачите изчезнаха от улиците в районите, чиято среда се променя", казва шефът на асоциацията Холгер Шванеке пред вестник "Зюддойче цайтунг".

Той дава пример с работилниците за авторемонт и дърводелство, които са били принудени да се преместят заради строежа на жилища. Други проблеми са конфликтите със съседи заради шума и липсата на пространство за разширяване.