С наемни сделки за 66 982 кв. м офис пазарът запази висока активност през първата половина на 2018 г., показват данните на консултантска компания в областта на бизнес имотите, цитирана от БТА. Макар и по-малък от рекордните нива през първото полугодие на 2017 г., обемът на отдадените площи се движи в рамките на обичайните за последните пет години на възстановяване и растеж. Прогнозата на компанията е към края на тази година общата площ на наемния пазар да достигне 140-150 000 кв. м.

Търсенето на качествени площи с добра локация остава стабилно както в София, така и в големите градове. В основата са както продължаващото разрастване на компаниите от IT сектора и центровете за споделени услуги, така и прегрупирането на бизнеси в резултат от сливания и придобивания в международен план, коментира Станимира Пашова, мениджър в компанията.

Консолидирането на бизнес е довело до мащабни наемни сделки на офис пазара в София през последните години, при които големи международни компании са обединили операциите си на едно място, се изтъква в анализа. През изминалото тримесечие са се случили две подобни премествания.

През първата половина на 2018 г. в София са били въведени в експлоатация няколко първокласни офис сгради с обща площ 37 800 кв. м. В ход е строителството на 334 000 кв. м площи клас А и В, от които 166 000 кв. м се очаква да получат разрешение за ползване през тази или в началото на следващата година. Наемите остават стабилни, като търсените от собствениците на първокласни площи нива се движат между 13 и 15 евро/кв. м.

Офис пазарът продължава да е във фокуса и на инвеститорите. През първата половина на 2018 г. са били приключени продажби за над 220 млн. евро или над 60 на сто от общия инвестиционен обем в страната.

 

Индустриални площи

 

Пазарът на индустриални имоти в София отбелязва значителна наемна активност през първата половина на 2018 г. с 42 000 кв. м отдадени площи. Двигател са продължаващото търсене на качествени площи от една страна и напредващото строителство на нови фази от големи индустриални и логистични паркове, от друга, коментират анализаторите на компанията.

Към средата на 2018 г. общият обем производствени и логистични площи в София и близките индустриални зони достига 993 531 кв. м, а на тези в строеж - 250 400 кв. м. След плавното покачване през последните години наемите на качествени складови площи остават стабилни. Предлагането на първокласни имоти под 10 000 кв. м се движи около 4.5 евро/кв. м.

 

Търговски площи

 

Движен от ръста на потреблението, пазарът на търговски площи също показа наемна и инвестиционна активност през първата половина на 2018 г., изтъкват от компанията. През второто тримесечие във фокуса е бил big-box сегментът, основно покрай разрастването на големи хранителни вериги и търговци от сектора "направи си сам", ремонтите и обзавеждането на дома. В страната ритейл парковете и big-box форматът са използвани и от търговци в областта на модата и обувките като платформа за навлизането им в областните градове.

Заедно с разрастването на вече присъстващите търговци, българският пазар става все по-атрактивен и за навлизане на нови козметични и модни брандове. Вълната от навлизане на нови международни и регионални брандове се очаква да продължи с нови откривания в близките години, сочи анализът.

След лекото покачване от края на 2017 г. и началото на тази година наемните нива в София остават стабилни. За моловете те са 32 евро/кв. м за малък търговски обект в зона с висок трафик, а за бул. "Витоша" средните наемни нива се движат около 50 евро/кв. м. С нарастването на активността на наемателите средната незаетост в търговските центрове в София плавно намалява, като към средата на годината тя е около 9 на сто. В най-добре представящите се молове на пазара нивата на свободни площи се движат в рамките на 1-2 на сто.

Подобно на тренда в останалите пазари от Централна и Източна Европа, фокусът на инвеститорите се измества към добре работещи търговски центрове в областните градове. Доходността при сделки с първокласни активи в ритейл сегмента е с тенденция да се повиши от 7.25 на сто за София, а нивата извън столицата се очаква да нарастват до и над 8 на сто.