Процедурата по покупка и продажба на недвижими имоти притежава много въпросителни, като сред най-важните такива е "колко време отнема". Истината е, че не съществува точно регламентирано време, което да определи целия процес, защото всичко зависи от подготовката на документите, сключване на договора за покупко-продажба и не на последно място - изповядване на сделката при нотариус. Всичко това изисква организиране на срещи по институции, а понякога самата неяснота при последователността също може да забави процеса по прехвърляне.

Какъв е подготвителният етап?

Има няколко етапа, които са задължителни при пристъпване към покупко-продажба:

    • Извършване на справки, които разясняват статуса на жилището, проверка на необходимите документи по регистрация и прехвърляне на собствеността;
    • Справка за продавача - семейно състояние за физически лица, а за юридически - справка в ТР;
    • Уреждане на документите с банката, по която ще бъде извършен трансферът на сумата - задължително сума, надвишаваща 10 000 лв., се прехвърля по банков път;
    • Изготвяне на предварителен договор - той се извършва в писмена форма и гласи обещанието на двете страни да поемат отговорността по сключване на постоянен такъв.

агенция за недвижими имоти

Колко време отнема процедурата за покупка и продажба?

Целият процес по покупко-продажба на недвижими имоти започва с окончателното решение за закупуване на жилището до сключване на нотариален акт и смяна на собствеността. Времето зависи от натовареността на институциите. През първото тримесечие на годината е известно, че се сключват по-малко на брой такива сделки, касаещи недвижими имоти, което означава, че самото времетраене е по-кратко - до 7 работни дни. При по-голяма натовареност и множество сделки това време може да се увеличи до 2-3 седмици.

Защо да използвате агенция?

Ако сте взели решение да продадете своето жилище или да се снабдите с нов дом, то е най-добре да се доверите на агенция за недвижими имоти, която да ви помогне по пътя към желаната цел.

Професионалистите в областта по недвижими имоти имат дългогодишен опит, който да ви послужи и да ви помогне да извършите всичко в правилната последователност.

Специалистите по недвижими имоти ще ви помогнат да определите цената за продажбата или да намерите най-добрата оферта за покупка.

Ако разчитате на себе си за съставяне на обява, може да не представите жилището в целия му блясък и да не опишете информацията по атрактивен начин. Доказаните агенции на пазара използва услугите на фотографи, които да заснемат снимки, след това ще се състави обява и тя ще се рекламира, за да може да достигне до възможно най-много хора.

Ако пък искате да закупите недвижим имот, ще ви предоставят най-добрите оферти, които отговарят на вашите изисквания. Не на последно място, брокерите ще се погрижат да ви разяснят всички възникнали юридически въпроси, които самостоятелно не бихте могли да разрешите.